
Tina Hagberg driver Café Bönan tillsammans med Kent Malmqvist i bakgrunden. I förgrunden, semmelbakelse och semlor. Foto: Henrik Östensson
Älskad bulle för att
fira kristen tradition
I dag är det fettisdagen. Från början en kristen tradition, numera en av våra kanske mest omtyckta fika-högtider. Väldigt många köper en semla i dag, även om säsongen redan varit igång en tid.
– Jag bakar oftast semmelbullarna själv. Men dag är det så hög efterfrågan att jag beställt bullar från Pewes i Hallsberg, men vi monterar semlorna själva, säger Tina Hagberg, som sedan december driver Café Bönan i Pålsboda.
I Sydnärkenytts område kommer det serveras tusentals semlor i dag. Att besöka något av områdets konditorier har blivit en lika viktig tradition som själva semlan
När vi kliver in på det anrika gamla konditoriet i Pålsboda är det näst intill fullsatt.
– Jag har nöjt mig med att beställa 200 bullar. Jag hoppas det räcker, säger Tina Hagberg, som tog över verksamheten första december.
– Jag försöker baka det mesta själv. Men en sådan här dag, när det går väldigt många semlor, är vi glada att ha Pewes konditori i Hallsberg i ryggen. Men så har jag en specialitet, som bara jag bakar. Den gör jag själv, semmelbakelsen, den har varit populär, Men i dag är det nog traditionella semlor som gäller, fortsätter Tina.
Vad är en semmelbakelse?
– Man kan väl säga att det är en blandning mellan sockerkaksbotten och rulltårta, men med kardemumma. Mandelmassa och grädde. Sedan är den rullad, som en rulltårta. Skärs i bitar. Allt toppas med florsocker och ett gräddhjärta på toppen, berättar Tina.
Överväldigad av bemötandet
Det har varit hektiska månader för Tina och hennes make och dotter.
– Jag har stor vana från kaféverksamhet även om jag inte haft något eget förr. Jag vet ju att januari och februari brukar vara tuffa månader. Men jag är överväldigad. Det har ökat lite för varje dag. Folk är fantastiska, jag har fått ett bra bemötande. Jag älskar mötena med kunderna. Fortsätter det så här ser det bra ut och jag har roligt varje dag.
När vi pratar kommer en kvinna fram och säger att kaféets Facebooksida är en del av framgången.
– Det är toppen att se allt gott på fina bilder. Det känns lockande att komma.
– Nu kör vi även på Instagram, inflika Tinas dotter Therese Hagberg, som hjälper till för dagen.
Cafe Bönan hette fram till i höstas Sussies Café. Men verksamheten har funnits i lokalen sedan 1940-talet. En stor el av inredningen är kvar från den tiden, vilket ger en speciell miljö. På den tiden hette det Gunnarsson konditori.
Kristen tradition
Fettisdagen som infaller i dag, innebär enligt tradition en semla för många. Som så mycket annat i vår kalender handlar det om kristen tradition. Fettisdagen infaller 47 dagar före påsk. Datumet varierar med andra ord. Orsaken till att man en gång började äta semlor var nog för att man ville äta något gott innan fasteperioden före påsk. Man talar om tre fastlagsdagar, innan själva fasteperioden går igång. Det är fastlagssöndagen, som inföll i söndags, blåmåndagen som inföll i går, och fettisdagen, i dag. Just det tror man har att göra med den feta mat man skulle äta. Helt enkelt ladda upp lite inför fastan. Fettisdagen är historiskt belagd i landet första gången 1594.
Förekommer i flera länder
Själva bullen förekommer i samband med inledningen av fastan i Skandinavien och Baltikum. På Island gör man semlor med ojäst bröd. Där kör man ofta en kombinationsmåltid med ärtsoppa och salt fårkött. Finnarnas semlor liknar våra, men kan innehålla sylt istället för mandelmassa. Danskar kör wienervarianten med choklad och grejer. I anglosaxiska länder kör man ofta med pannkaka på fettisdagen istället. Skåningar äter gärna semla redan på blåmåndagen. Inte helt oväntat kallas då gårdagen av skåningar för "bullmåndagen."
Dagens svenska, traditionella semla. En vetebulle, med mandelmassa och grädde började nog dyka upp på 1850-talet, bullen har dock äldre anor. Innan dess gröpte man ofta ur bullen, blandade brödet med kryddor, kokade och stoppade tillbaka det i bullen. Även traditionen att äta semlan med mjölk, det som kallas hetvägg ibland har gamla anor.
Älskad bulle
I morgon infaller enligt samma kyrkliga tradition askonsdagen. Då börjar allvaret, fastan, slut på sötebrödsdagarna!
Vi gillar våra semlor. Mer än fyra per person klämmer vi i oss årligen, över 40 miljoner semlor säljs i Sverige per år.
Källor: Nordisk familjebok och Nationalecyklopedin