Gå till innehåll
Hallsberg

Benjamin Bjerner, Eva Stark och Josef Stark leder verksamheten på Guldkornet i Sköllersta. Foto: Henrik Östensson

Äldreboendet som blev stödboende i Sköllersta

Publicerad: 15 January 2021 18:30

Sedan november är det gamla ålderdomshemmet, mitt i Sköllersta, omvandlat till ett privat stödboende, Guldkornet.
– Vi har varit här tidigare, jag äger fastigheten, men från november använder vi hela huset till vårt stödboende, berättar Eva Stark.
– Kanske tillhör våra klienter de allra mest utsatta i samhället, säger Benjamin Bjerner.

Verksamheten har funnits i fem år. Tidigare har man hållit till i Kvarntorp.

– Sedan har vi successivt flyttat hit, med början 2017. När ägaren till huset vill sälja slog vi till och köpte det. Nu använder vi hela. Vi har också planer på att bygga till två lägenheter, om vi får för kommunen.

– De som bor på Guldkornet har alla något slags problem i bakgrunden. Det är socialtjänsterna i kommunerna som beslutar om placering här och som betalar. De flesta som bor hos oss just nu är från kommuner utanför länet, från övriga Mellansverige, berättar Eva Stark.


 

Guldkornet AB är inhyst i ett vackert gammalt ålderdomshem. Foto: Henrik Östensson

Från 21 år

Guldkornets tar emot klienter från 21 år och uppåt.

– Vi får förfrågningar om placeringar. Utifrån dessa tar vi sedan ställning om det är någon vi kan ta hand om på ett bra sätt med de resurser och den kompetens vi kan erbjuda. Det händer rätt ofta att vi tackar nej, för att vi inser att något annat stödboende eller verksamhet skulle passa den klienten bättre.

Benjamin Bjerner fortsätter:

– De som kommer har väldigt olika problematik. Men om jag ska formulera något slags medelklient är det någon som har, en eller flera psykiska diagnoser, psykisk ohälsa, ofta i kombination med missbruk.

De flesta placeras på guldkornet frivilligt.

– Det gäller 95 procent. De övriga placeras här enligt LVM, lagen om vård av missbrukare.

Det är inte frågan om så kallad kontraktsvård. Inga klienter på Guldkornet har dömts till vård.

– Det är människor som på något sätt hamnat lite snett i livet, inte grovt kriminella, det har vi inte kompetens till.

– Många av de som bor här mår som sagt ofta dåligt psykiskt och har missbrukat. Ofta finns trauman från uppväxt med missbrukande föräldrar med i bilden. Ofta har man självmedicinerat ibland har man fått psykiska problem på grund av eget missbruk. Allt hänger ihop. Det är ofta svårt att avgöra vad som är hönan och ägget. Ofta finns åratal av misslyckande och problem med i historien när man kommer hit.
På Guldkornet bor klienterna själva i lägenheter.

Bor själva

– Vi har 11 lägenheter här i huset. Bara två av dem är anpassade för två boende. En del klienter mår bra av att dela boende. Totalt har vi 14 platser. Just nu har vi 11 klienter.

Men vad gör man här, mer än bor?

– Det varierar ju en del. I början har vi något vi kallar observationsfas, lär känna klienterna, känner in vad som behövs. Många, flertalet, har något slags arbetsplats, några ett vanligt jobb, andra kanske en arbetsmarknadsåtgärd av något slag. Det kan också handla om att vi hjälper till med träning i rätt basala vardagsfunktioner. Som att hålla i sin ekonomi, laga vanlig mat och liknande. De boende ska sköta sådant, men alla klarar det inte, vi blir lite som föräldrar. fortsätter Benjamin.
Behövs det kan det bli fråga om KBT-behandling, eller rentav hjälp att komma över ett missbruk, 12-stegsbehandling och likande.

Strävar efter normalitet

– Vi ska ju jobba mot något slags normalitet, att de som bor här ska komma in i ett normalt liv, en normal rytm. Att ligga mitt i en ort som vi gör är en förutsättning. Från Sköllersta finns gott om bussar, man kan gå och handla, försöka bli en del i ett sammanhang, säger Benjamin.

Hur länge stannar klienterna hos er?

– Det varierar mycket. från några veckor till flera år. Vi har haft klienter som bott i fyra år

Blev något positivt

Det har förekommit en del skriverier på lokala Facebookgrupper om Guldkornet.

– Jo. Blev lite av en Facebookstorm i höstas. I någon mån är det väl naturligt mer oro reaktioner, när en verksamhet som vår etablerar. Man är sig ju själv och sin familj närmast. Men vi tror det kom ut något bra av det. Efter det verkar Sköllerstaborna var mer positivt inställda, menar Josef Stark, verksamhetsansvarig.

– En kvinna gjorde exempelvis en riktigt hjälteinsats vid jul. Hon hade samlat ihop påsar med julklappar till klienterna och kom med gröt, mycket uppskattat. Några har också hört av sig och velat skänka möbler och liknande. Det är jättevälkommet. När klienterna ska flyga själva, flytta härifrån till eget boende, har de ofta inte mycket pengar att röra sig med. Då är alla bidrag välkomna, säger Eva.

Har ni kontakt med klienterna när de flyttat?

– Tyvärr ingår det sällan det i de uppdrag vi får. Men vi håller ofta kontakten ändå, Man vill ju veta hur det går för ens skyddslingar, avslutar Benjamin.

Verksamheten har totalt åtta anställda. Det är bemanning på plats dygnet runt.

Huset var ålderdomshem fram till 1960-talet. Då centraliserades äldreboendet till Pålsboda när Sköllergården byggdes. Sedan dess har det varit lägenheter.

Annons

hallsberg