07 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Inbrottsvåg i Sydnärke efter nedgång 2019

Efter ett år med allt färre inbrott har det blivit fler inbrott i Sydnärkenytts område. Under torsdagen skedde tre inbrott på samma gata, trots att polisen redan har tre misstänkta inbrottstjuvar frihetsberövade.

Som Sydnärkenytt kunde berätta om redan igår kväll ryckte polisen ut för inte mindre än tre villainbrott på samma gatan i Hallsberg.  Inbrotten hade skett på Hantverkargatan, det var fastighetsägaren, målsägaren som anmält inbrottet. Tillvägagångssättet var liknande. Tjuvarna hade slagit sönder fönster, rotat igenom bostäder och gått ut genom altandörren som stod öppen.

Målsägaren upptäckte inbrottet när han kom hem från sitt arbete sent. Brottsplatsundersökning pågår under fredagen. Det finns så här långt ingen gripen, eller misstänkt för dessa inbrott.

Gick ner 2019

Det har varit en hel del inbrott de sista månaderna. En märkbar uppgång efter förra året, då antalet inbrott gick ner ordentligt i hela Sydnärkenytts område.

– Jag vet inget om inbrotten i natt. Men det har varit ovanligt många inbrott under några månader. Fram till för ungefär två veckor sedan hade vi en hel serie, på flera håll i länet. Där har vi dock nu tre personer frihetsberövade, misstänkta för flera inbrott, dessa har rimligen inget att gör med inbrotten igår dock, säger Mats Scherp lokalpolisområdeschef i Hallsberg.

Det behöver inte vara särskilt många brottsaktiva för att det ska bli många inbrott.

– Så är det. Kommer det en ambulerande liga med några personer och börjar begå inbrott i ett område kan det dra upp statistiken rejält.

Olika typer

Polisen brukar tala om några olika typer av inbrottstjuvar. Dels är det ligorna som reser runt, gör en hel serie inbrott i ett område. Ofta rekognoserar dessa ligor, kollar upp villor, gör olika märkningar och liknande för att sedan återkomma. Dels är det specialstölder, beställningsuppdrag. Där stjäl inbrottstjuvar dyrare grejer, som elektronisk utrustning i lantbruksmaskiner och skogsmaskiner, eller som tidigare i fjol, då en liga, som stal sadlar, härjade.

Traditionellt har kanske vanligaste typen av inbrottstjuv varit en missbrukare som ofta bor i grannskapet, som stjäl för att finansiera sitt missbruk.

Grannsamverkan, tjuvlarm och en hund brukar vara rekommenderas för att förebygga inbrott.

Samma ämne:
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-31 8:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.