Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Arbetsförmedlingen i Hallsberg blir kvar

Arbetsförmedlingen verkar bli kvar i HallsbergArbetsförmedlingen verkar bli kvar i Hallsberg

Nu verkar det som Arbetsförmedlingen i Hallsberg blir kvar. Av de 13 kontor som skulle läggas ner vid årsskiftet räddas nu åtta. Hallsberg är ett av de som blir kvar.

– Det är klart att vi är glada över det. Det var inte någon bra idé att lämna hela Sydnärke utan lokalkontor för arbetsförmedlingen, menar Magnus Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg (s).

Som en effekt av den budget som klubbades innan januariöverenskommelsen fick Arbetsförmedlingen lägre anslag. En av besparingsåtgärderna blev att besluta om nedläggning av en lång rad lokalkontor. 13 av dem skulle läggas ner redan vid årsskiftet. Hallsberg var ett av dem. De enda kontor i Örebro län som skulle bli kvar var Örebro och Lindesberg. Nedläggningen av lokalkontor fått massiv kritik. Inte minst i regioner där det redan fanns få kontor.

– Jag tycker det är glädjande att regeringen ger sig tid att tänka över beslut och ändra det som inte blev bra. Det bor mycket folk i Sydnärke, behoven, med många människor som står långt från Arbetsmarknaden kommer inte att minska, speciellt inte om det nu kommer en lågkonjunktur, fortsätter Andersson.

Hallsbergs kommun och de övriga Sydnärkekommunerna samarbetar i rätt stor utsträckning med Arbetsförmedlingen.

– Det är samarbete på olika sätt, som sagt, speciellt utsatta grupper är viktiga. Dessa samarbeten har varit avgörande exempelvis vid arbetet med att integrera nyanlända. Att bedriva arbetsmarknadspolitk utan AF på orten skulle kräva en rätt stor förändring. En del saker skulle blivit svåra att lösa.

Man ser positivt på AF

Kontoret i Hallsberg har dock under senare tid bara erbjudit förbokade möten. Om verksamheten kommer ändra inriktning på något sätt är i dagsläget inte klart.

– Allt det här är mycket nytt. Som det ser ut kommer vi kanske nu rentav utöka verksamheten i Hallsberg, där vi alltså behåller våra lokaler. Däremot har vi precis avvecklat våra lokaler i Askersund och Kumla. Vi kommer avveckla dem vi har i Laxå. Därmed inte sagt att vi helt försvinner från dessa orter heller. Det kan bli tal om att exempelvis hyra ett rum hos kommunen eller liknande för tidsbokade möten, säger Maria Haglund på Arbetsförmedlingen i Örebro

– Jag tycker ändå det här visar att man från regeringen och dess samarbetspartier ändå ser positivt på Arbetsförmedlingen och dess roll, och att reformeringen av den måste få ta den tid som behövs samt att lokalkontoren faktiskt är viktiga, fortsätter Magnus Andersson.

Han är samtidigt kritiskt till de beslut som tagits under åren.

– Det är ju en effekt av den budget vi haft under det senaste året. Sverige behöver framåtskridande arbete. Att klubba en budget som inte är den sittande regeringens var en dålig idé, kontraproduktiv för landet, kaoset kring arbetsförmedlingen visar det, avslutar han.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-12-27 10:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.