Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

50 år till häst i Lindhult – äntligen jubileum

Inez Glans provade att rida. Hon ser bekymrad ut, men tyckte det var roligt. Mamma Jenny Oscarsson på höger sida och Tyra Andersson till vänster: Foto: Henrik ÖstenssonInez Glans provade att rida. Hon ser bekymrad ut, men tyckte det var roligt. Mamma Jenny Oscarsson på höger sida och Tyra Andersson till vänster: Foto: Henrik Östensson

Tornerspel, ridning för de minsta och folkvimmel stod på menyn när Hallsbergs ridklubb i Lindhult, Östansjö, firade 50 år, ett år i efterskott.

Det mest spektakulära inslaget under jubileumsdagen stod utan tvekan riddarna  Sjustjärna och Klyvna liljan, samt, givetvis, deras hästar Svarten och Dundee, för.

Riddarna och deras väpnare kom från föreningen Infensus, med bas i Götene, Västergötland. De turnerar ofta runt landet med hästar och rustningar för olika shower.

– Här är det frågan om lite familjeunderhållning, så ni får inte se något blod i dag, utropade Johan Holmgren, från gruppen, medan han fick publiken att både stampa i golvet och tjoa högt.

– Var inte rädda. De här hästarna vill att publiken är med, de blir taggade av det.

Ponnyridning

Ute på gården kunde de som ville, kanske framför allt de allra minsta barnen, prova på ponnyridning. Kaffe och mat fanns att köpa. Inne i stallet hade man satt upp en historik med klipp från klubbens långa och rika historia. I paddocken, det vill säga utomhusridbanan, hade ett antal försäljare av godis, hästutrustning och friluftskläder slagit upp sina stånd.

– Vi skulle egentligen haft jubileet förra året. Men som så mycket annat blev det uppskjutet, berättar klubbens styrelseordförande, Ulrika Larsson.

Eldsjälarna i familjen Göhle

Det var familjen Göhle som startade ridskolan i Lindhult 1970. Rolf Göhle skaffade utrustning och hästar till stor del i Skåne. Här fanns det nämligen inte så mycket att köpa. Hästsporten, ridandet som motion, fritidssysselsättning, var i sin linda då.

från början var det en helt privat verksamhet. Även om klubben bildades 1970 också. Men redan 1972 övertog klubben ridskoleverksamheten.

Anställd personal

Fram till 1985 skedde allt arbete helt ideellt. Men numera har ridskolan två ridlärare och en stall-skötare anställda.

– Men på helgerna sköts allt ideellt enligt ett rullande schema.

Föreningen har 170 uppsittningar per vecka. Det innebär i klartext att 170 personer är med på någon ridlektion i veckan.

–  Vi har 17 hästar. Det skulle nog gå med färre, Men man vill alltid ha några på väg in i verksamheten, som föryngring, berättar ridskolechefen, Emma Johansson

Klubben tjänar pengar på ridskoleavgifter och medlemsavgifter.

– Vi får också lite aktivitetsersättning från kommunen, inflikar Ulrika Larsson

Det nuvarande ridhuset byggdes 1979. 2018 gjordes en stor investering med hjälp av allmänna arvsfonden. Ridhuset tillgänglighetsanpassades och ett nytt kafé, med klubbhus byggdes. 2019 gjordes fler investeringar. Lösdriftstall och och möjligheter att bli mer tillgängliga för yngre och funktionshindrade.

– Vi har i dag ridskola för så unga barn som fyra år, avslutar Emma Johansson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-02 15:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.