Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv

- Jag är väldigt glad, det var kul att få ta emot stipendiet i Bergööska huset, säger Ulrika Haraldsson. Foto: Charlotta Ericsson

Karin-stipendiet till
Ulrika Haraldsson i Viby

Publicerad: 1 November 2023 21:39

För att stödja kvinnors skapande beslutade föreningen Karin Bergöö Larssons vänner på årsmötet 1995 att årligen dela ut ett stipendium som fick namnet Karinföreningens kulturstipendium. Summan är på 10.000 kronor. I år går det till Ulrika Haraldsson som bland annat syr liturgiska kläder.
– Det är tillfredsställande när plagget passar perfekt, säger Ulrika.

Föreningens stipendium är till för att uppmuntra kvinnligt skapande och delas endast ut till kvinnor, antingen en person eller en grupp, som bor eller på annat sätt har anknytning till Hallsbergs kommun.

Stipendiet delas ut en gång per år i samband med firandet av Karin Bergöös födelsedag – första söndagen i oktober.

– Det här är verkligen jätteroligt, det är inte ofta det händer att man som formgivare/ sömmerska blir så uppmärksammad. Skulle säga att det är jätteovanligt, berättar Ulrika Haraldsson. 

Ulrika Haraldsson har många strängar på sin lyra, hon broderar, syr, stickar samt jobbar med olika material. Men de senaste tio åren har hon riktat in sig på att jobba mot kyrkan och liturgiska kläder.

– Jag syr och broderar i första hand på beställning. Mina liturgiska produkter kan beställas efter egna önskemål. Önskas egna tyger, modeller, broderier eller andra utsmyckningar så är jag öppen för att jobba med det för jag uppskattar utmaningar. Men jag gör såklart även klassiska modeller. 

Jag har valt att fokusera extra på den kvinnliga prästens eller diakonens klädsel de senaste åren. En kvinna har ju ofta lite mer former än vad en man har och jag har valt att börja tillverka efter det, för jag tycker mig se att det behövs. 

I mitt yrke som sömmerska krävs det att plagget är perfekt, inte bra, perfekt.

De liturgiska kläderna är ju kyrkans ”arbetskläder” och det ska ju hålla en viss klass och stil, anser Ulrika. 

Webbshopen Ullerucka

Ulrika Fredriksson driver webshopen Ullerucka och företaget Sveaborg produktion och jobbar mestadels hemifrån i sin ateljé i Viby.

– Jag gör ju mer saker än liturgiska kläder. Det började med försäljning av Ulleruckor(sjaletter) och har sedan fortsatt med både linnelakan och bröllopsklänningar för att nämna några saker. 

Jag gick Textil- och beklädnadslinje i gymnasiet, sydde jämt och ständigt på beställning. Fick praktik och sedan anställning hos Marielle Kerber i Örebro, vi sydde damkläder. Därefter kom jag till dåvarande Strozzi, Jan Björk numera JBG Sport, Örebro. Vi sydde herrkläder. 

En och annan kändis har jag också varit med och sytt upp kläder till genom åren bland annat Marcus Schenkenberg, berättar Ulrika Haraldsson! 

Motiveringen till årets pris 

Ulrika är född och uppvuxen i Hallsbergs kommun och driver sedan 13 år sitt textilföretag i Viby. Hon har en gedigen utbildning inom textil och beklädnad samt mönsterkonstruktion. Redan som 10-åring köpte hon sig en egen symaskin på auktion och har sedan dess sytt och handarbetat kontinuerligt. Ulrika utvecklar ständigt sitt bildspråk och sin symbolik i sina textila alster, som många gånger är liturgiska plagg. Hon vill tänja på gränserna med olika tekniker och material för att formge och skapa textiler med innebörd och budskap.

Har redan använt en del av stipendiet på 10.000 kr

– Cirka en vecka efter att jag fått årets kulturstipendium så drog jag till Stockholm och gjorde ett studiebesök på KA Almgrens sidenväveri!

Jag vill passa på att tacka för alla gratulationer jag fått och det känns väldigt roligt att få den här utmärkelsen för mitt hantverk, säger Ulrika Haraldsson!

Foto: Charlotta Ericsson

Annons

hallsberg