Gå till innehåll
Hallsberg / Sport
Två kvinnor i santa hattar står på en basketplan.

Kerstin Eklind och Ina Lindell. Foto: Charlotta Ericsson

20 års jubileum för
julgympan i Hallsberg

Publicerad: 19 December 2023 14:42

Hallsbergs gymnastikförening har under flera måndagar i december anordnat träningspass som gått under namnet ”julgympa”. Deltagarna är inte enbart från Hallsberg utan både Hjortkvarn, Pålsboda och andra omkringliggande orter har funnits representerade på de olika träningstillfällena. Den ideella föreningen har också stöttat olika välgörande ändamål genom de här 20 åren. - Nu stöttar vi ett gäng familjer från Ukraina som finns här i Hallsberg, berättar Ulla Gustafsson som är föreningens ordförande.

Hallsbergs gymnastikförening är en ideell förening som bildades 1917. Deras ledord är "gymnastik för alla". Föreningen erbjuder gymnastik för alla åldersgrupper. Både barn och vuxna. Förutom julgympa så är det även träning under sommarhalvåret i Hallsbergs Hembygdsgård.

– Det finns ett stort intresse för att delta på våra olika träningspass som vi anordnar. Vilket förstås är jättekul! 

Framförallt finns det ett stort intresse för våra barngrupper, men som i de flesta föreningar så behöver vi fler ledare. Hade vi haft ett gäng vuxna ledare till, så hade vi inte behövt säga nej till de barn som nu inte får plats. Barngrupperna blir snabbt fulltecknade när vi annonserar på vår hemsida att det är dags för en ny uppstart. Så återväxten bland ledare är sisådär just nu men vi tror att det kommer att bli bättre det också, säger Kerstin Eklind. 

Hyr lokal för att kunna gympa

Hallsbergs gymnastikförening saknar en egen lokal och får istället hyra.

÷ Såklart vore det ju en dröm om vi kunde få en egen fullstor hall där vi kunde få plats med all verksamhet. Förutom de här olika träningstillfällena och barngrupper så har vi ju även truppgymnaster och det krävs en del yta för deras träning. 

Nu hyr vi in oss hos Stocksäterskolan och Långängsskolan och vi är jätteglada för att vi får vara hos dem. Vi har dock insett att det blir ganska trångt när vi emellanåt på våra pass är väldigt många, berättar Ina Lindell. 

Alltid stöttat välgörande ändamål

Hallsbergs gymnastikförening har under de senaste tjugo åren alltid stöttat olika välgörande ändamål genom att samla in pengar.

– Vi har under många år varit aktiva med en bössa hos Musikhjälpen och hjälpt till med insamlingar till andra organisationer. Men i år har vi valt att stötta de medborgare som finns här i Hallsberg från Ukraina. Det kändes väldigt viktigt, att kunna bidra med något. Så vi har köpt julgranar och stöttat med andra saker under året. Som julklapp har nio ungdomar fått presentkort, vilket har varit väldigt uppskattat, berättar Ulla Gustafsson. 

Sista passet julgympa för året 

Under måndagskvällen slöt ett femtontal deltagare upp för att vara med på årets sista julgympa-pass. 

– Jag och Ina Lindell började prata och fundera lite på hur länge vi faktiskt har hållit på med julgympan och insåg att vi  firar 20 år i år! Det är helt otroligt att det har gått 20 år! 

Det som är extra kul är att musiken vi använde vid starten för tjugo år sen, fortfarande fungerar och är populär, skrattar Kerstin Eklind!

– Vi firar med ett pass här på Långängsskolan. Vår julgympa är ett klassiskt gympapass kombinerat med styrka och kondition. Julgympa är för alla, vi försöker anpassa träningen till deltagarna och ett pass är på en timme. Vår äldsta deltagare är 75 år. Vi kommer inte köra några pass i år under mellandagarna, det är så mycket röda dagar, vi startar upp igen i januari, berättar Ina Lindell. 

Vad händer hos er framöver?

– Vi har en hel del saker som händer framöver, ha koll på hemsidan! Men sista helgen i april har vi uppvisning. Det är främst våra barngrupper som visar upp sig.

En grupp människor som spelar frisbee i ett gym.

Full fart på måndags-kvällens träningspass! Foto: Charlotta Ericsson

Annons

hallsberg