Logotyp Sydnärkenytt
08 October 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Dags plocka fram Wigforss
tankar om folkhemsbygget

Den ekonomiska ojämlikheten ökar mer i Sverige än i jämförbara länder. Så sa Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander i Agenda härom söndagen. Det är slående hur lika hans beskrivning av tillståndet i landet är som den bild Ernst Wigforss gav redan 1928 i skriften Fattiga och rika. Två vitt skilda samhällen, där båda tecknar insiktsfulla bilder av sina respektive samtider.

Men grundproblemet är det samma. Den lilla gruppen oerhört rika ökar mycket snabbt sitt ekonomiska övertag. Enligt båda bedömarna är detta till förfång för en bra utveckling av landet.

Skriften Fattiga och rika är en genomarbetad och kraftfull agitation för rättvisa och för höjd arvsskatt inför valet 1928. Wigforss tecknar bilden av ett lopp där vinnarna startar med ett rejält försprång. -Ta av arven och ge barnen en rättvisare start är Wigfors uppmaning.

Även för Per Molander är de tidiga åren så avgörande för jämlikheten.

Ernst Wigforss började sitt yrkesliv i den akademiska världen i Lund. Han blev docent i nordiska språk på ett arbete om Hallands folkmål. Men hans intresse gled allt mer över mot politiken och ekonomin. Efter en tid i riksdagen blev han år 1925 otippat finansminister. Den posten innehade han i omgångar fram till 1949.

Vid sidan av arbetet i regeringen var han en flitig skribent och nytänkare För honom var det centralt att utforska metoder att göra den gemensamma kakan större och att fördela den rättvist. Den statliga ekonomiska politik som sattes in för att bekämpa depressionen på 1930-talet brukar benämnas keynesiansk efter den briljante engelske ekonomen Keynes.

Dess innebörd är att staten investerar kraftigt i dåliga tider och därmed sätter snurr på pengar i hushållen och lyfter sysselsättningen. I motsatt konjunktur bromsar staten. Om detta skrev Keynes 1935. Faktum är att Ernst Wigforss lagt fram samma tankar i artikeln Spararen, slösaren och den arbetslöse 1928 och i essän Har vi råd att arbeta? 1932.

Wigforss var en flitig skribent. Han skrev sina memoarer i tre delar. Hans bibliografi upptar mer än 50 verk i politiska frågor och fyra i inom nordiska språk. Dessvärre är bara ett fåtal arbeten tillgängliga digitalt. Men allt finns att låna på bibliotek.

Wigforss kunde naturligtvis inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att en socialdemokratisk regering skulle avskaffa arvskatt och förmögenhetsskatt. Men så blev det. Arvsskatten avskaffade 2005 och förmögenhetsskatten avvecklades 2007.

Det är dags för såväl statsråd som för S-märkta gräsrötter att plocka fram Ernst Wigforss klara tankar och slutsatser.

Läs Wigforss skrift

2020-10-12 0:59
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla