Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Julskinkans anor går tillbaka till vikingarnas omtalade sed att ”dricka jul” till Odens ära. En tredygns kulthandling med samvaro vid borden med griskött och otaliga skålar i öl för gudar, krigare, vänner på annat håll eller vad man nu kunde komma på fram på småtimmarna.
En och annan kanske tänker att ordet jul kom med kristendomen. Så är inte fallet. Jul är ett gammalt fornnordiskt ord som språkforskare tolkar söm”vändning” eller ”återkomst”. Alltså ljusets återkomst, vintersolståndet.
Att ”dricka jul” finns omnämnt i uppskattande samtida kväden och i negativa termer av katolska prelater. Trots detta är kunskaperna om detta ganska dunkla. Huvuddragen är följande:
Vid ”midvintertid” - kanske i mitten av januari - bjöd stormännen in sina vänner, som anlände lastade med fläsk, öl och mjöd. Det kom till vikingens långhus där väggarna smetats ner med grisblod . Väl till bords började värden utbringa en skål för Oden. Sedan följde skålar för de andra gudarna, en efter en medan stämningen steg i salen upphettad av tjugoprocentigt vikingaöl. Det blev många skålar under tre långa festnätter.
Så beskrivs det i det så kallade Harladskvädet om kung Harald Hårfagre. Mindre betydande vikingar firade likartat men mindre påkostat. För alla vikingar - hög som låg - var juldrickandet ett efterlängtat avbrott i en enformig vinter. Med vinterkölden hade alla på gården trängt ihop sig i långhuset, som de delade med diverse djur. Det var långa långa kvällar i halvmörker,
Sådana blotfester gick inte an när, kristendomen gjorde sitt inträde. Enligt en rätt trovärdig uppgift ändrade den kristne kungen Harald Håkansson midvinterblotet till en hyllning till Jesusbarnet att firas den 25 december. Katolska kyrkan började ta hand om vikingarnas kultfest. Norrmännen anpassade sig till sin kung ganska problemfritt. De fick ju även i den nya tappningen ägna sig åt att äta fläsk och dricka öl.
Omkring år 300 hade de kristna kyrkofäderna fastställt att Jesus var född den 25 december. Detta datum har folket i Norden nästan rättat sig efter. Norden skiljer sig från resten av världen genom att fira Jesu födelsedag den 24 december. Men det är är en annan historia.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan