Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Flygplanet dånar fram på elva tusen meters höjd i natten över Afrika en hastighet av 80 mil i timman. Ombord finns några hundra passagerare. Med erforderliga pass och visum. Flinka händer serverar en sen men utsökt måltid krönt med kaffe och konjak av bästa märke.
Då i behaglig sämnighet, en titt på kartan på displayen på ryggstödet framför. Snett ner till vänster Darfur i Sudan med sina lidande människor i de stora flyktinglägren.
Så anar man ögon där nere som i natten ser flygplanet däruppe blinka i mörkret för en kort stund. En tillfällig betlehemsstjärna i riktningen mot målet. Unga män och kvinnor på en långsam vandring mot Medelhavets kust och bortom det Europa.
Passagerarna i planet vet på minuter när, när de ska välkomnas av artiga passpoliser och leende flygplatsvärdinnor. De där nere kan bara kalkylera i veckor och månader om och när de kan vara framme.
Den som i flygplansfåtöljen tänker i de här banorna förmår bara skicka en bön till den Herre (vad de nu benämner honom) som kommer att mötas av en tidig morgonbön från dem därnere:
- Lyssna och skydda dem under den dag som kommer.
Jo, en sak till. Medelhavskulturen, berättad i bibeln eller av Homeros, lär hur man möter främlingen med omsorg och med värdighet. Om du, i din stad eller by, möter någon som överlevt sin riskfyllda vandring och det farliga vattnet måste du uppbåda all empati och omsorg för ett värdigt mottagande.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan