Logotyp Sydnärkenytt
08 October 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Fake news på 1600-talet

När fyra Tivedstorpare
blev ett bondeuppror

Fyra finska bröder Mårtensson i Tiveden: Anders på Holmen; Olof på Älgåsen och Hindrich och Nils på Spjuthult gjorde i december 1652 en ödesdiger dumhet. Förmodligen pressade av hårda villkor på torpen i Tivedsskogarna försökte de starta ett uppror. Det kostade dem livet på det gruvligaste sätt.

Händelsen gav dock upphov till en märklig berättelse om ett stort bondeuppror i Närke som aldrig ägt rum. Från 1800-talet och fram i nutiden har historiker med gott namn berättat den osanna historien om drabbningen mellan en bondehär och kungens soldater. Fejkade berättelser är ingen ny företeelse.

Om vi tar det från början. Fyra finska bröder Mårtensson i Tiveden tog sina bössor och tvingade med ett tiotal andra torpare på någon sorts väpnade räder. Allt gick i stöpet.  Ingen människa kom till skada. Befolkningen i trakten fångade in hopen och såg till att de fördes till Örebro slott och dess fängelsehålor. Landshövdingen skulle döma ut några straff. En udda episod skulle ha varit över och snart glömd.

Men den mäktige Anton Boij på Lassåna, som behärskade järnbruken, masugnarna och de stora skogarna i Tiveden skrev ett brev till sin far i Stockholm och berättade om händelsen. Upphetsade rykten började florera i Stockholm om upproriska bondehärar i Närke. Historier som nådde hovet och drottning Kristina.

Landshövdingen i Örebro Krister Bonde torde ha blivit knäsvag när han läste de bistra breven från Drottning Kristina. – Varför hade han inte underrättat?  Varför hade han inte ingripit? Rimligen var han förbryllad. Menade hon trashankana från Tiveden? Han insåg försent att han tidigt borde ha skickat  drottningen ett lugnande meddelande om fångarna i slottskällaren.

Nu gällde drottningens bild: Upproriska bondehopar Närke och Värmlands skulle infångas, ransakas och avrättas. En speciell kommission skickades till Örebro för att sköta detta. Naturligt nog blev resultatet mediokert om man ser till den stora kommissionens vidsträckta uppdrag. Sex personer avrättades.

Anders Mårtensson rådbråkades, halshöggs och styckades i Örebro och hans bror Hindrich utsattes för detsamma vid Sanne stubbe i Tiveden.  En Hindrich Matsson halshöggs i Askersund, en  Daniel Smålänning avrättades på okänd plats och Olof och Nils Mårtensson fördes med till Stockholm.

Olof och Nils Mårtenssons avrättning bevittnades av hovmannen Johan Ekeblad, den eminete brevskrivaren:

"De bönder som gjort uppror nere i landet, blev rådbråkade, den ena på Sörre malm och den andra på Nårre. Och deras morgonstjärna med spikar uti blev dragen före dem i procession, när de gingo ut. Den ena var deras förnämsta, vilken kallade sig deras fältmarskalk, och den andre var den, som bar omkring budkavlen och sade till om randevous. Där har vi alltså spikklubban – morgonstjärnan – som gett resningen dess namn."

Morgonstjärna (spikklubba). Bild Österbottens museum

Nu kunde historien ha slutat där. Men på 1800-talet fick den vidlyftige historieskrivaren Fryxell fatt på några strödda uppgifter. Det blev en blev en detaljerad historia om det stora bondeupproret som skakade Närke. I hans version är det flera hundra bönder som   tågade omkring och skickade budkavlar till de andra landskapen. De valde en egen konung. Denne lät bära en morgonstjärna såsom en spira framför sig.  Men de besegrades av en vapenstyrka.

Sen lever berättelsen vidare, med diverse utstofferingar.  Grimberg, Alf Henriksson. Herman Lindqvist och Peter Englund berättar ungefär samma historia om bondehären, som besegrades av trupper. Så äntligen 2002. En ung historiker. Håkan Strömberg, som gått till källorna publicerade en artikel i Populär Historia. Dess titel Femton torpare blev bondearmé reducerar elegant alla berättelser om det stora bondeupproret i Närke till sina rätta proportioner.

Berättelsen om ett bondeuppror mot staten är borta. Gott så. Nu fattas bara att historiker hemvana i 1600-talets arkiv tar en titt på brukspatronen Anton Boij, hans konflikter kring skog och svedjebruk och och  hans brev till fadern i Stockholm (om det finns kvar). Var det som kallas Morgonstjärneupproret  och avrättningarna kulmen på en konflikt om finska torpares livsbetingelser i bruksbygden?

2018-04-07 23:22
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla