Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Nu ryktas det – återigen – att ett av Hallsbergs äldsta småfolkshus ska rivas. Det gäller det lilla huset Trapp i kvarteret Kronan vid Östra Storgatan. Återstår att se om det beviljas rivningslov.
Vykortsfotografer förr gav bilderna en extra dimension genom staffagefiurer, som bidrog till platsens atmosfär. Som bilden från det dåtida affärskvarteret vid nuvarande Östra Storgatan. Två män, halvt bortvända, i diskussion över ett papper framför välvårdade hus och flanerande människor. Den ene i hatt, med fint skuggspel över kostymen och i lågskor, den andre i mössa, arbetskläder och träskor. Kanske en byggmästare som ger instruktioner, kanske en handlande som diskuterar en affär. Hur som helst, männen på bilden understryker att på denna plats planeras för framtiden.
Denna gatstump var det dåtida Hallsbergs affärscentrum. Här fanns den på ett stationssamhälle oundgänglige urmakaren. Här kunde man –låt vara vid lite olika tillfällen - köpa pälsverk i Kindbergs affär som annonserade om uniformsmössor af Persianer- Ukranier- och Astrakan Skinn, eller allt från finaste korderoj och ylletyg till enkla bomullstyger i Hirsh Winbergs ytterst välsorterade tygaffär. Här fanns glashandlaren Clas Petterson, som sålde åtråvärda nytto- och prydnadssaker till hemmet. Här startade knallen O. A. Andersson sin framgångsrika handlarbana i Hallsberg. Här fanns bokhandel och givetvis handlades livsmedel i kvarteret. I alla butiker handlades på kredit oavsett om man var burgen eller sämre bemedlad.
Denna merkantila gatstump, ett Västgötakvarter med gener från knalleland, ägde bestånd ända till 1930-talet. Fyra av de sex husen ägdes av västgötar. Alla hade hyresgäster som kände sig trygga där det hördes västgötamål.
Dit kom Pehr Ågren, en dräng med fattig bakgrund från de så kallade Svältorna i Älvsborgs län- alltså knalleland - och blev husägare. Han hade vissa problem med prästen. Han var nämligen delvis papperslös, efter några års otillåten bortovaro i USA.
Clas Pettersson, född i en kvarnarrendators tiobarnsfamilj från samma trakter som Ågren, byggde nästa hus där han hade en glashandel och sedermera en mycket framgångsrik spannmålshandel.
Nästa dräng att bygga hus var Anders Westerdahl från Högstena i Västergötland. Som murare var han eftersökt i det växande Hallsberg. Han byggde åt sig själv det hus, som numera kallas Trull och som nu efter renovering kan se fram mot ytterligare hundra år.
Så har vi Anders Ahlsson, en arbetskarl från Väring i Västergötland, som hade bryggeri på bakgården och utskänkning i lokal mot gatan i det hus som kallas Trapp. Uppenbarligen bar han på en dröm om det finaste huset mitt emot stinsens och Bergöös statustyngda trädgårdar. Mot ett försvarligt knippe reverser, var för sig på rätt modesta summor, kunde han skapa sitt vackra reveterade hus. Dessvärre hade han inte räknat med livets skörhet. Han avled 47 år gammal. Hustrun ärvde ett vackert hus, men också knippet reverser som krävde inlösen.
Dessa västgötar byggde inte bara hus som länge blev en vital del av orten. De bidrog att bygga samhället Hallsberg och med landshövdingens och lantmätare Tengvalls hjälp få ordning på pionjärårens vildvuxenhet. Det bör också vägas in om man överväger riva det för ögat starkt bedagade huset Trapp. Ett samhälle har att beakta sin historia, om man så vill en del av dess själ.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan