Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Att få eller tappa
timmar och dagar

Så här i skiftet till vintertid förefaller en timme hit eller dit fjuttigt att orda om. Annat var det när vi bytte tideräkning. När vi sent omsider, under frihetstiden övergav den julianska kalendern till förmån för den gregorianska. Den tidens människor i Sverige och Finland gick till sängs den 17 februari 1753 och steg upp den 1 mars det året.

Undra på om folk blev förvirrade.En del blev faktiskt väldigt arga på myndigheterna. De menade på fullt allvar att staten hade berövat dem elva dagar av deras liv.

Bytet från juliansk till gregoriansk kalender kom i etapper under århundraden, Ryssland var sent ute. Där gällde den julianska kalendern fram till 1918. Förvirrande för historiestudenter är att Februarirevolutionen 1917 också kallas Marsrevolutionen. Oktoberrevolutionen kan benämnas Novemberrevolutionen beroende på vilken tideräkning man talar om.

Med dikten ”Sandels han satt Pardala by. Åt frukost i allsköns ro” skapade Johan Ludvig Runeberg en överdådig anekdot på vers om generalens frukostvanor, hans konversation och den timme som skiljde svensk/finsk och rysk klocka,

Vi är i försvaret av Finland 1809. Sandels hade gett sin ed på en vapenvila med ryssarna till klockan 1. Där kommer då kuriren som berättar att ryssarna anfaller. ”Vårt ur var tolv, och vi följde det, Men den ryska klockan är ett."

Sandels höll strongt sin ed till prick klockan 1. Då kom motanfallet. Då fälldes fiendens hop ”pluton för pluton” och trampades ner på bron. Där brister det anekdotiska. Där är krigets brutalitet rakt av.

2020-10-25 23:39
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla