Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
USA är mer aktuellt än nånsin i nyhetsflödet. Det ger anledning att påminna om Sveriges roll när den unga staten USA bildades. Sverige var det första land som slöt en vänskaps- och handelstraktat med den nya staten. Förhandlare var Benjamin Franklin
Det var nära att den unge Benjamin, som var yngst i en syskonskara på 15 barn, bara blev en parentes i familjens historia. Han släppte nämligen upp en drake rakt in i ett åskväder. .Ett livsfarligt experiment. Han hade tur, den våta linan förde bara en lätt stöt till hans händer.
Benjamin tog med sig denna erfarenhet till en uppfinning, nämligen åskledaren Han kunde ha gått till historien som en framstående uppfinnare .Nu kom han att få en ytterst hedrande plats i den amerikanska historien som en av de främsta bland de grundlagsfäder som skapade den amerikanska nationen.
Kort sammanfattat: Tretton brittiska kolonier i Amerika hade tröttnat på Englands överhöghet. De förklarade sig självständiga 4 juli 1776. I det krig som följde fick de upproriska kolonierna, ledda av George Washington, efter hand ett effektivt militärt stöd främst av Frankrike. Engelsmännen tvingades segla hem. Den 3 september 1783 slöts freden.
Tidigare samma år hade Benjamin Franklin, då USA:s ambassadör i Paris, fått uppdraget att teckna en vänskaps- och handelstraktat med kungariket Sverige. Det var ett unikt avtal. Sverige var det första neutrala land, som erkände den unga amerikanska republiken genom ett avtal.
Benjamin Franklin förhandlade med Sveriges ambassadör i Paris Gustaf Philip Creutz om traktaten mellan Hans Maj:t Konungen af Sverige och de Förenta Staterna i Norra Amerika. I avtalet som undertecknades 3 april 1783 underströks vänskapen mellan länderna och etableringen av en handelsallians mellan dem.
Två världar möttes över förhandlingsbordet. Benjamin Franklin, som börjat försörja sig själv i tolvårsåldern, och den högadlige aristokraten Gustaf Philip Creutz. De hade nog samtalsämnen även vid sidan av förhandlingarna. Flera svenska officerare ur ambassadörens krets hade deltagit på koloniernas sida. Där fanns den högadlige Axell von Fersen som en tid varit tolk mellan George Washington och den franske överbefälhavaren. Ambassadören kunde också berätta om kung Gustaf III:s intresse för koloniernas kamp.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan