Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Esaias Tegner (1782–1846) var inte bara biskop i Växjö. Han var också en uppburen författare. Samtiden läste med beundran hans Fritiofs saga och generationer unga sattes i skolan att läsa den. Det var då. Kvar av hans formuleringskonst lever hans pedagogiska och koncisa förklaring till den kraftiga folkökningen i Sverige under hans tid: Freden, vaccinet och potäterna. Så pregnant att till och med riksdagsledamöter har det på repertoaren.
Som biskop i Växjö gladdes han åt utvecklingen. Han drog konsekvenserna av det han såg genom att se till att församlingarna byggde nya större kyrkor. Sådana som av skönandar spefullt kom att kallas Tegnérlador.
Nu lever vi mitt i en tid man då kan travestera Tegner på tal om våra åldringar som lever allt längre. Kanske våga formuleringen: Välfärden, penicillinet och grönsakerna.
Våra dagas politiker borde se oss gamlingar som i hyfsad välmåga lever allt längre som ett magnifikt kvitto på att arvet från det tidiga folkhemmet förvaltats på ett utmärkt sätt. Genom av välfärdssamhället i stort, de medicinska framstegen och ett hälsosamt leverne med bl.a. variationsrik kost. Då undrar man över alla dessa ständiga snipiga kommentarer från politikerna och deras räknenissar i byråkratin om kostnaderna för gamlingar.
Det kan man som gammal man leva med om politikerna, som grottar ner sig i pensionernas kostnader och dito ålder, ägnade lika stor omsorg åt de faktiska skillnaderna i livslängd mellan olika grupper i samhället. Kort sagt utjämna välfärden.
Vi må i beakta en drastisk men väl underbyggd rubrik på SVT-nyheters hemsida: Var du bor avgör när du dör. Rubriken inleder en text från 2014 där den vetenskapliga auktoriteten är Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutets institution för folkhälsovetenskap. Han påpekar som exempel att i Malmö är det att det är sju års skillnad i medellivslängd mellan olika stadsdelar.
Och trenden är tydlig – klyftorna har vuxit under lång tid och fortsätter att växa. – De skillnader vi ser är huvudsakligen mellan olika utbildningsgrupper, säger professorn. Skillnaden i förväntad livslängd mellan en lågutbildad i Vårby och en högutbildad i Danderyd är idag (2014 ) 18 år.
Sett i ett tusenårsperspektiv. är utvecklingen remarkabel. Arkeologerna, som grävt ut och undersökt skeletten av hundratals människor i Varnhem i Västergötland från 900-tal och 1000-tal, noterar att oavsett social grupp kunde man inte räkna med att bli äldre än ca 40 år. Om man tillhörde de lyckliga fyra av tio som överlevt till tioårsåldern. Men har de rätt i påståendet ”oavsett social grupp” är det lite betänkligt med utvecklingen
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan