Logotyp Sydnärkenytt
08 November 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Bondpojke fick första
vaccindosen i världen

Vaccin - ett ord omstrålat av hopp - är ordet för dagen i såväl presidenters uttalanden som inlägg i insändarspalter. Det är bokstavligen ett ord med rötter i bondesamhället. Det kommer från det latinska vacca, som betyder ko. Det var bönder och deras mjölkerskor som upptäckte att kokoppor på något sätt skyddade mot smittkoppor. Därför ligger det viss logik i att den första vaccinationen skedde på en bondgård.

Smittkoppor var en fruktansvärd farsot som beräknas ha kostat 60 miljoner människor i Europa livet enbart under 1700-talet. Inte nog med att den var dödlig. Den var oerhört plågsam och lämnade vanprydande ärr hos dem som överlevde.

Landsbygdsläkaren Edward Jenner, som verkade i i Berkeley, Gloucestershire i England, hörde mjölkerskor berätta att de inte kunde få smittkoppor, eftersom de haft kokoppor. Först slog han bort påståendet men började göra iakttagelser. Han var inte övertygad. Han hade svårt att tro att det kunde vara så enkelt att stoppa den fruktade smittan. Men det kanske kunde vara värt ett försök, tänkte han.

Den 14 maj 1796 testade Jenner att ympa en frisk åttaårig pojke på en bondgård med sekret från en kokoppa. Pojken blev kortvarigt sjuk av kokoppan men tillfrisknade. Jenner berättar:

”Den första juli ympade jag honom med sekret som direkt tagits från utslagen på en smittkoppspatient. Jag gjorde flera ytliga snitt på bägge armarna och smittkoppssekretet penslades noga in”.

Det kom att visa sig att smittan inte bet på pojken. För oss förefaller det förfärligt att utan vetenskapligt underlag eller beprövad erfarenhet utsätta gossen för detta. Men så gick det till vid första vaccineringen i världen.

Efter att ha samlat ytterligare erfarenheter utgav Edward Jenner 1798 sina rön i en skrift. Den mottogs först med viss tveksamhet, men snart var han nationens medicinske hjälte. Han blev omskriven, hyllad och belönad när han tog plats i den medicinska historien.

I Sverige skedde den första smittkoppsvaccinationen i oktober 1801. Femton år senare blev det obligatoriskt att vaccinera alla barn mot smittkoppor i Sverige. Vi kan tycka det låter märkligt, men bristen på läkare i Sverige gav en nödlösning. I varje socken lades ansvaret på kyrkoherden, som skulle se till att klockaren utförde vaccinationen.

Det fungerade i normalfallet. Men en serie dödsfall bland vaccinerade barn i Hallsbergs socken vållade diskussion om klockarens färdighet på sin tid.

Men även fortsättningsvis levde människorna under hotet av farsoter. Så vanliga att prästen i Hallsbergs församling 1870 noterade: ”Intet dödsfall genom farsot har under året inträffat”. Det skulle dröja länge innan vetenskapen kunde tag sig an farsoterna.

2021-02-04 12:59
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla