Logotyp Sydnärkenytt
20 March 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Pressfrihet kan ändras även här

Den världsomspännande organisationen Reportrar utan gränser publicerar årligen ett Pressfrihetsindex för världen. En rapport som med text och karta avslöjar den ofta brutala verklighet som möter arbetande journalister.

I sviten av rapporter för de senare åren intar Sverige med sina nordiska grannar och Nederländerna toppositionerna som bästa länder. Men inte ens Sverige är säkert. I år riktar organisationen en allvarlig uppmaning ”Grundlagsskydda er public service”.

Den blågula stoltheten utmanas. Vi kan få det som i Ungern. I fokus ligger en alarmerande händelse i februari i år. En ledamot i riksdagen begärde att ett riksdagsutskott skulle kalla till sig cheferna för SVT och radion för att diskutera inslag som hans parti ansåg brista i opartiskhet och saklighet.

Public service utsätts för hat och hot och har en finansieringsform som öppnar för kritik. I övrigt ser man politiska krav på nedskärningar och slimmat uppdrag. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke varnar ned anledning av rapporten: ”Blir det skarpt läge så finns det i regelverket, som styr public service oanade möjligheter att gå in och styra och ställa vad som ska sändas ut”.

Som historiker noterar jag att på 1760-talet uppfann de riksdagsledamöter som då skrev världens första tryckfrihetsförordning ”ett oryggligt” skydd för den. Nämligen en grundlag. Nu efterfrågas en sådan för public service. Historien upprepar sig.


De fem länder som toppar Pressfrihetsindex (inringat på kartan) sticker ut i flera positiva avseenden. När religionskrigen tog slut och norra Europa gick in i ett fredligare 1700-tal, klev dessa nordliga länder fram med sin protestantiska arbetsmoral och inte minst med sin utbredda läskunnighet. Sverige värnade öppenheten med världens första tryckfrihetsförordning och med världens första myndighet för statistik, nämligen Tabellverket.

På senare tid utmärks dessa välfärdsstater av sekularisering med tydliga uppfattningar om bl.a. jämställdhet, sex och samlevnad. Sett till värderingar i världen i stort är vi i detta nordliga hörn av världen rätt extrema. Detta märks bl.a. på kulturkrockarna när patriarker från länder med annan kultur invandrar med sina hedersbegrepp.

Relaterad läsning: Först med tryckfrihet.

2020-07-08 14:50
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla