Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Egna brister och andras fulspel ledde till partiordförande Juholts avgång. Allt beskrivet i en ny och säkert flitigt läst bok. Ett libretto – opera eller såpa? – med tvivelaktiga ingredienser, dock bara bildlikt ”knivar i ryggen”. Illa nog.
- Avsatt! Spik i foten, alltså, muttrar gamle Anckarström i sin himmel över förfarandet. - Sånt ska skötas med pistoler,
Tiden var 1792, närmare bestämt i en seg marsvinter. Kungen Gustaf III var inte i sitt esse i kylan. En operabal skulle behaga monarken. Supé med vänner i en avskild matsal. I balsalen vackra adelsdamer och dito herrar, för övrigt blandad publik, ett stänk av erotiska vibbar i luften. Kungen var uppiggad och avvisade ett skarpt varningsbrev. Under skalet av siden, puder och rouge fanns en iskall spelare som hastigt vägde risken för ett dödligt attentat mot nesan att betraktas som rädd.
Måhända eggad ett extra snäpp av faran steg han ut i balsalen. Ur en krets av herrar i likadana svarta kappor och vita masker, gled en figur in bak kungens rygg, yttrade artigt på franska - God afton vackra mask och avlossade ett pistolskott som tog i kungens rygg över höften. Kungen tycks med kall värdighet ha noterat träffen. Konstaterade till hovstallmästaren von Essen:- Je suis blessé Jag är sårad. För mig till mina rum.
Polischefen Lilliensparre, snabbt på plats, stängde dörrarna, demaskerade publiken. Sände en polisman till alla vapensmeder med the smoking gun och hade redan nästa dag fångat in den som avlossats skottet. En kapten Anckarström, som dan innan korkat nog låtit reparera pistolerna.
Medan kungens dagar rann ut rullades historien upp. Där figurerade höjdare av annan dignitet än på det sentida Sveavägen. Skulle alla dessa, ty de voro många – som ville eliminera kungen och avskaffa den absoluta kungamakten - näpsas, ja då skulle gräddan på riddarhus och i andra ledande kretsar raderas ut. Så förutom Anckarström, som avrättades, hyvlade man till några syndabockar. Vissa landsförvisades. Andra som hukat på herresäten och i stadsvåningar kunde snart, med ny kung, om än omyndig, notera business as usual. Förmodligen ett tidlöst mönster.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan