Logotyp Sydnärkenytt
17 January 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Ost-riket i väst

Konsten att sälja ost
med god kulturhistoria

Storytelling eller på vardagligare svenska yrkesmässigt matprat är en viktig del i den kommersiella marknadsföringen av matprodukter – inte minst ost.. Det gläder osttillverkaren att hitta en episod i Strindbergs Röda rummet där det festas på Västerbottensost och Blombergsbrännvin. Ännu mer middagsgästen som får en kulturell touch av att – en passant – återberätta den när Västerbottensosten avrundar middagen. Hur som helst. Berättelserna är underhållande och ovanligt lättsmält kulturhistoria.

Huruvida den ymniga storytelling man finner på nätet tål en närmare granskning må vara osagt. Mejerierna är lokalpatriotiska. Sålunda försummar västgötska notiser inte att berätta att en Västerbotten är en västgötaost från början. Eleonora Lindström från Lappvattnet vid Burträsk lärde sig göra osten vid mejeriskolan i Degeberga i Västergötland. Mejeriet i Burträsk har en något annorlunda version. Västerbottenssten skapades av en lapsus när mejerskan försummade sitt värv med västgötaosten för ett ögonblick för att vänslas med en mejeridräng.

Två mejerskor vid Altuna mejeri i Uppland.  Foto: John Alinder. Upplands museum

I ostlandskapet Västergötland har man förvisso luskat i ostens kulturhistoria från munkarnas tid och från från Olaus Magnus berättelser och framåt. Därutöver har ostarnas namnskick historiens prägel. Arla använder namnet Wästgöta kloster – med W för att accentuera historien. Falbygdens mejeri håller sig till Viking, Arn, Birger Jarl och 1879 för att understryka kultur och tradition. Västergötland prisas redan av Olaus Magnus som i hans stora verk Om de nordiska folkens historia. Där ägnar ett avsnitt åt de västgötska ostarna. Som han prisar och måhända suktar efter i exilen i Rom.

Att bondelivet kretsar kring mjölk och mjölkprodukter märks i Falköping som presenterar sig som Sveriges kotätaste kommun. Stan hyser därutöver ett ostmekka, Falbygdens ost, där turisterna flockas kring ett överdåd av ostar och allehanda tillbehör till dessa.

Hallsbergs Mejeri AB, Bangatan norr om järnvägen, där cementfabriken nu ligger. Bilden från ca 1915. Hallsberg kommuns bildarkiv.

Olaus Magnus har en intressat notis: ”Ostarna arbetas ej av män, utan av kvinnor. Ingen man, hur angelägen han än är, får komma med, ty dessa dugliga kvinnor hava sina göromål skilda från männen”.

Och visst, allt som hade med kor och mjölkhantering var långt in i sen tid kvinnogöra. När mejerierna kom, först på herrgårdar och senare ute i byarna fick mejerskor ansvaret. Ansvar för produkterna och ansvar att lära upp mejerielever. Västgötaosten skapades på ett mejeri i Österäng av mejerskan Leonora Mortensen från Schlesvig- Holstein, anställd av en greve Hamilton på Blomberg på Kinnekulle.

Tar vi exempel från Sydnärke och Hallsberg så härskade fru Molander som mejerska i Molanders mejeri, fram mot slutet av 1800-talet länets största. Hon ledde en stor skara unga kvinnor i det dagliga mejeriarbetet och utbildade åtskilliga av traktens kvinnor i yrket. Det var populärt att arbeta i mejeri. Flickorna slapp titeln piga. De var mejerinnor.

Så kom slutet för mejerskornas period. Mejerierna fick allt mer maskiner. Då vaknade karlarna till. Då skulle arbetet ledas av en man, en mejerist. Mejeriskolorna började plötsligt med två utbildningslinjer. En för kvinnliga mejerianställda, en för manliga mejerister. Lena Sommestad har i en studie beskrivit hur duktiga kvinnor berövades en månghundraårig yrkesbana i svenska mejerier.

2016-06-09 12:20
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla