Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Nyss blommade skolgårdarna som vitsippshagar. Det var blommor, skyltar, väntan och gemytlig trängsel. Förväntansfylld stolthet. Där satt en väntande gammelmorfar på en bänk i en rejält gulnad studentmössa på den vita skulten. Säkert hade den mössan varit med i yran på Valborg i Lund eller Uppsala på tidigt 50-tal.
Mycket långt bak i tiden var studentmössan fortfarande en laddad symbol i skärningspunkten mellan priviligierade och vanligt folk. Än lever minnet av ”latrinstudenterna” på Östermalm i Stockholm som hjälpte strejkbrytarna att rulla latrintunnor vid renhållningsstrejken 1905. (På den tiden bar studenter sin mössa även till vardags.)
Lite av symbolvärdet dök upp på 1970-talet på Alléskolan. Några år hade vi rätt många i protest barhuvade studenter, ofta SSU-are.
Jag minns min egen studentklass. Den var inte stor. Det hindrade dock inte en klasskamrats pappa, en läkare. att muttra: - Alla ska visst ta studenten nuförtiden. Man kan undra vilka som ska arbeta.
Vi var flera i min klass som var släktens första student.
När studentexamen avskaffades hörde jag kommentarer. - Jaha, då är det dags att släppa ut så kallade studenter. Mitt standardsvar var: - Jag har papper på att de stavar bättre än 1930-talets studentbeväringar.
Jag kollar studentbilder på nätet. Vi tar detta för givet. Parallellt läser jag texter i olika medier. I amerikanska tidningar möter jag reportage om betryckta familjer som inser att de inte har pengar till barnens utbildning. Jag läser från England om labourledaren Corbyn som vinner framgångar genom att attackera skolavgifter och ojämlik skola.
Det för över till veckan som gått. Trehundrasjuttiosex studenter i årets utsläpp från Alléskolan i Hallsberg. Siffran är imponerande. Ett aktningsvärt framtidskapital i kunskap. Ännu mer imponerande att de representerar 19 olika utbildningsprogram på gymnasieskolan och fem program på gymnasiesärskolan.
Det innebär att vi framöver kan möta dem som nu släpptes ut i alla livets skiften när vi efterfrågar tjänster eller hjälp: Om bilen behöver översyn, om vi behöver banktjänster, om vi behöver vård, när barnen behöver lärare, när vi besöker bibliotek, och när vi undfägnas annan kultur. I ljuset av det kanske man kan hitta på ett litet ironiskt ordspråk: - Om alla tar studenten, vilka ska då jobba? sa provinsialläkar'n.
Bakom Alléskolans framgångar ligger många faktorer. Inte minst den sinnrikt kalibrerade logistiken. Elever i ett område från Gullspång och Degerfors till Vingåker kan bo hemma och resa dagligen till Hallsberg
Men först ska de fira, ta sommarjobb, kanske möta världen som backpackers i ett friår. Många från yrkesprogram går in på sitt första jobb redan dan efter att de hängt av sig examenskläderna. Men jag har också minnen av elever – lite ensamma - som behövde handgriplig hjälp att hantera separationsångesten när deras lilla kamratgrupp upplöstes.
Vi kan bara önska lärare och elever en god sommar.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan