Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kvarnresa i ödesmättad tid

1 september är det 77 år sedan Tysklands invasion av Polen och därmed andra världskrigets utbrott 1939. Vi hade inte radio hemma hos oss. Därför hörde jag aldrig Per Albins tal när det ursprungligen sändes:

“Medborgare, Det förfärliga, som vi i det sista hoppats att världen skulle förskonas från, har inträffat. Ett nytt stort krig har brutit ut. Vi ha att konstatera detta ohyggliga faktum och det tjänar bra litet till att försöka giva uttryck åt den sorg och fasa vi känna vid tanken på vad detta kan föra med sig av vånda och ve för en redan förut sargad mänsklighet. För oss svenskar gäller det nu att med lugn beslutsamhet endräkteligen samlas kring den stora uppgiften att hålla vårt land utanför kriget, att vårda och värna våra omistliga nationella värden och att på bästa sätt bemästra den onda tidens påfrestningar.”

Jag har således inget minne av statsministerns ödesmättade tal men däremot av en händelserik resa till kvarnen två dagar innan andra världskriget bröt ut

Jag var inte många alnar hög den gången. Benen räckte nog inte riktigt ner till vagnsbotten där jag satt på sätet på en enbets fjädervagn bredvid min morbror. Baktill på vagnen låg några säckar vete och råg. Vi var på väg till kvarnen.

Resan gick i mycket maklig takt på en knagglig, dammig landsväg över oändligt stora uppodlade mossmarker, platta ända bort till en avlägsen horisont. Märren Dora var en bastant ardenner som sett sina bästa år. Hon skulle inte ha uppskattat om vi försökt få henne att falla in i trav. Ett militärplan kom brummande på låg höjd nästan rakt över oss.

- Det är ett svenskt plan, sa morbror. Det ser man på märket på vingarna.

Dora var inte trakterad av bullret över hennes huvud. Själv var jag idel öga. Man såg tydligt piloten och bakom honom en annan person under huven. Två karlar med svarta skinnmössor. Det var förmodligen det första flygplan jag sett. I varje fall på så nära håll. Morbror tittade dystert efter planet.

Vi kom fram till kvarnen, en rätt skrabbig tvåvåningsbyggnad, med en slags ”räls” i så där 30-40-graders vinkel från lastbryggan till en öppning på övervåningen. På det spåret drogs en liten vagn - en ralle - av en vajer.

Mjölnardrängen hoppade upp på vår vagn och slängde vant säckarna på den lilla vagnen. Tog mig i handen och så knallade vi upp på andra våningen. Han spelade upp rallen, tömde rågsäcken i en stor tratt och mullrade i gång kvarnen.

- Nu åker vi ner, sa han. Satte sig på rallen med mig i knät. - Går vajern å landar vi i vinbärsbuska.

Nere på marken gick vi förbi järnvägsstationen. Där stod ett tåg med ånglok och pustade. Lokföraren satt på fotsteget och bolmade på en snugga medan han väntade på att ett stort kolli skulle lastas av.

- Vill du se hur jag har det uppe i loket, frågade han mig. - Det törs jag inte, fick jag fram.

Det pyste och fräste så mycket kring loket. I mina ögon ett ofantligt stort lok.

- Då ska jag i alla fall vissla för dig, sa han, reste sig och sträckte sig efter ett handtag i en kedja.

Se det var en lokvissling som slog lock för öronen. Jag backade flera meter. - Skrämde jag dig, det var inte meningen.

Vi hade skickebud från moster till handelsboden medan vi väntade på mjölet. Handlaren, normalt pratglad, var mer än betryckt av krigshotet när han tyst radade upp varorna på disken. När vi betalt såg han på mig, pekade på några bananer i en skål på disken.

- Ta de där bananera, pojk. Det är nog dom sista bananer vi ser.

Dessbättre fick vi se bananer igen, men det tog sin tid.

2016-08-29 21:54
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.