Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Idag 3 oktober firas Karins födelsedag. Karin (född 1859), dotter till patron Adolf Bergöö och hans hustru Hilda i Hallsberg, var en målmedveten tös som tidigt bestämt sig för att bli konstnär. Det blev hon också. Må vara fanns hon länge i skuggan av maken Carl Larsson, men blev till sist rejält upptäckt 1997, nära sjuttio år efter sin död.
Det gemensamma hemmet i Sundborn. älskat av svenska folket från Carls idylliska akvareller och böcker, förknippades länge mest med Carl. All inredning, färgsättning och konstfulla textiler av Karins hand till trots.
1997 kom hemmet i Sundborn i Dalarna i internationellt fokus med en utställning på Victoria and Albert Museum i London. Carl and Karin Larsson: Creators of the Swedish style. Svensk titel: Carl och Karin Larsson: Skapare av ett svenskt ideal
Allt var megastort. Efter turistsäsongen 1997 packades stora delar av det Larssonska hemmet i kontainrar som flögs in med ett av Flygvapnets Herkulesplan och arrangerades på museet. Den brittiska drottningen kom, såg, förtjustes och invigde. Kom gjorde en rekordpublik liksom de internationella konstjournalisterna. Alla lika hänförda av hemmet i Sundborn och av Karins roll.
Den 24 oktober 1998 slog Nordiska museet i Stockholm upp portarna till en variant av Londonutställningen. Affischen ropade ut: Karin och Carl med undertexten Karin och Carl Larsson: Konstnärshemmet i Sundborn.
Man får nog säga ödet var vänligt mot Carl. Han slapp uppleva texten Karin och Carl. Karin däremot hade etablerat sig som inredare, designer och tetxtilskapare av Europaformat.
Föreningen Karin Bergöö Larssons Vänner i Hallsberg kan också berömma sig av att ha bidragit till ”upptäckten” av Karin. Redan 1993 gjorde föreningen i samarbete med Hallsbergs kommun utställningen Karins adresser. Med generöst tillmötesgående från Carl Larssongården kunde man visa upp en bred exposé av Karins verk.
Publiken kom, så ock storstädernas kulturjournalister. Alla ville se en samlad bild av Karins verk. Må vara en och annan glirning för en lite amatörmässig utställning men man skrev mycket uppskattande om mångfalden i Karins verk.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan