Logotyp Sydnärkenytt
08 November 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Möt skogens konung
med ett smörgåspaket

Salig Kolingen betraktade en upphittad tandborste och gav prompt sin uppfattning: - Ett överklassens njutningsmedel. Till den kategorien kan numera, av tidningsartiklar att döma, även räknas vissa former av jakt. Den udda nisch där stenrika makthavare skapat ett eget revir. - Att få delta i sånt är att i dubbel bemärkelse vara på toppen av näringskedjan, påpekar syrligt iakttagare av samhällsordningen.

Ett sådant jaktäventyr har lett till att vår förre finansminister numera misstänks för korruption. Tidningsbilder från evenemanget visar en mindre fältmanöver. Skogen full med karlar som med traktorer baxar med älgkroppar till andra väntande tjänsteandar i slaktbodarna. Jägarna har väl satt sig vid dukat bord. Sådan jakt är väsensskild från det annars så folkliga nöje som jakt kan utgöra. Tänk bara på mackor och kaffetermosar eller en puttrande kaffepanna..

I min tidiga barndom var det inte helt ovanligt på en del bondgårdar att hagelbössan hängde i köket över kökssoffan, som ett naturligt inslag i möbleringen. Naturligtvis stod köksdörrn olåst när bondfolket var ute i lagårn eller på åkrarna.

Såvitt jag minns gjordes skillnad mellan ” såna som gick med bössa” och jägare. De som gick med bössa, var bondgubbar som ibland tog en sväng över markerna i hopp om att stöta upp en hare eller släppte iväg sin stövare med förhoppning om ett lyckat drev. Jägare var herrar från stan iförda jaktkläder: korderoybyxor, benläder, jaktrock. De senare minns jag mest från berättelser från pigor, som fick hantera herrskapets viltanrättningar.

”Gå med bössa” var ett uttryck med nyanser. Visst fanns det lite beundran för en bondgubbe som knep en hare. Visst var det bra att kunna anlita nån som kunde ta livet av en sjuk katt på ett anständigt sätt. Men där skymtade den moralistiska udden. Borde han inte ha saker att göra hemma på gården istället för att driva runt i markerna?

En av mina mostrars man hade ett par bössor hängande redan ute i farstun. Han var omtalad som ”en som gick med bössa”. En som med en naturlig reflex grep efter bössan när han klev ut efter frukosten och såg den fräscha spårsnön. Som lika reflexmässigt traskade till hundkojan och kopplade stövaren. Jägare och ivrigt gnyende hund var snart ute i markerna och det muntra drevet drog igång. Skallet hördes allt längre bort, svängde över åkrar och runt skogsholmar.

Var det fråga om en oerfaren hare tog det inte alltför lång tid innan skottet föll. Med harar som varit med förr inträffade stundom det försmädliga ögonblicket då skallet bara tystnade och hunden så småningom moloken återvände till sin husse. Oavsett utfall slamrade sådana dagar moster rejält med grytorna när det blev middagsdags.

Under skrivandets gång lär jag mig att uttrycket ”allmogejakt” betyder ungefär detsamma som ”att gå med bössa”. Låt vara att det verkar mer akademiskt. Samtidigt meddelar TT om ett antal toppdirektörer som uttalar oro över växande klyftor i Sverige. Hur vore det att dessa kretsar lite försiktigt skapade en trend med ”allmogejakt och smörgåspaket”?

2017-02-06 22:00
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla