Logotyp Sydnärkenytt
08 October 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Tårta för 100-årig rörelse
som lyfte bondesamhället

Lantbruksrörelsen fyller 100 år.  LRF, Lantbrukarnas riksförbund i Örebro län, firar med tårta.

1917 var inget bra år vare sig för bönder eller konsumenter.  Krigsårens avspärrning, spekulation i livsmedel och annat bidrog till ytterst svår  livsmedelsbrist. Hundratalet demonstrationer för bröd samlades landet över. Allvarligare var raden av hungerupplopp bland annat på Seskarö. Det talades om möjlighet till revolution.

Det imponerande Lagerhuset - rivet för bara några år sen - tillkom i livsmedelsbristens spår.

Sådan var bakgrunden till att Sveriges Allmänna Lantbrukssällskap (SAL) bildades i februari 1917.

Minns ni Lagerhuset i Hallsberg med genial konstruktion av Edward Hubendick och Carl Forsell och sober design Gunnar Asplund? 1917 beslöt en av krisen ytterligt nervös riksdag om detta lagerhus och åtta andra som byggdes i rasande hast.

Jo, det finns all anledning till tårtan. Själv är jag gammal nog att ha sett kreaturshandlare i farten både på gresabacken  och hästabacken i Falköping. Det tittades i hästgap. Affären gjordes upp på ett kafé nedanför backen. Handslag, pengar ur en tumstjock sedelbunt och oftast en rejäl kaffekask. En tid som ingen bonde ville ha tillbaka. Uttrycket  "Han säljer privat" blev på sina håll jämförbart i valör med svartjobbare.

Så kom producentkooperationen med likvider från andelsmejeriet, slakteriföreningen, centralföreningen och skogsägareföreningen. Inte bara likvider för leveranser. Åtminstone andelsmejeriet överraskade titt som tätt med återbäring efter ett gott år.  

Lantbruksrörelsen rörde mer än pengar. Det handlade om kvalitet hos djur och livsmedel. Där kom vad som kallades mjölkassistenter (förmodligen från andelsmejeriet) och tog prover i små flaskor från varje ko. Avsikten var att spåra smittämnen. Hemma på gården i Västergötland byggdes sakta men säkert med goda råd  upp en förstklassig kreatursbesättning av Svensk röd boskap.

Jag minns att när jordbruket avvecklades 1957 genom auktion klubbades en ko eller dräktig kviga till betydligt högre pris än gårdens kvarvarande häst. På samma sätt omvandlades grisbesättningen och uppsättningen av ardennerhästar.

Tiden jag talar om är 40-tal och 50-tal. Ett lantbruk på en dåtida medelstor gård var i mycket självhushåll med gamla anor. Men bonderörelsen gav framtidstro och nyfikenhet på nyheter. Husbonden började fundera på traktor och bondmoran på att modernisera köket.  I det senare fallet kunde man få goda råd av Hushållningssällskapet hemkonsulenter.

Men det var långt kvar till kreaturslösa jordbruk och till vad som kom att kallas månskensbönder

2017-03-20 22:39
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla