Logotyp Sydnärkenytt
19 September 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Läsning i smittans tid:
Boccaccios Decamerone

Det finns roligare saker än Digerdöden...

Giovanni Boccaccios Decamerone synes vara den givna läsningen för alla som blir tagna åt sidan från grottekvarnen när smittan härjar.  Den slår direkt i inledningen en bro till människorna i mitten av trettonhundratalet i ett av digerdöden drabbat Florens . Vi känner igen oss.  Dödsskräcken, oron för smitta, saknaden efter nöjen, trotsiga försök att leva ”ett gott liv”.  Ingen torde ha beskrivit livet under en pest så mästerligt som Boccaccio.  

Att läsa Decamerone är som att först lyssna en stund på Rapports alla tunga och stundom upphetsade utläggningar om smitta, sjukdom och död  för att sedan slå över till Netflix och stanna där.

Decamerone består nämligen av en ramberättelse följd av hundra noveller. Ramberättelsen har pestskildringen som magnifik upptakt. Men där lovar han också läsaren att den förskräckliga texten om pesten  genast ska följas av ” ljuvlighet och nöje”. Därmed syftar han på de hundra muntra historier som följer på hans inledande ramberättelse. Historier som stått sig i sju århundraden.

Författarens grepp är nämligen att låta tio unga personer, sju kvinnor och tre män, dra sig undan pesten till en plats utanför staden. De fyller dagen med musik, danas och bordets gåvor.

Men var och en ska varje dag under tio dagar berätta en nöjsam berättelse. Därav namnet Decamerone, som är en kombination av två grekiska ord som betyder tio dagar. Stoffet utgörs av drastiska, komiska och parodiska skrönor om kyrka och prelater,  rufflande köpmän, sluga bönder och givetvis erotik. 

Varje berättelse har en kort förklarande ingress typ "Herr Chapelet bedrager med falsk bikt en munk och dör, samt blir fastän han i livet varit en högeligen elak människa, ansedd för helgon och kallad Sankt Chapelet".

Med dessa berättelser skapade den store mästaren en ny litterär genre nämligen novellen. Vad beträffar hans liv föddes han i en liten by 1313 och växte upp i Florens. Han flyttade till Neapel för studier. Där började han skriva romaner. Men han drogs till kulturens centrum Florens. Där skrev han Decamerone omkring år  1353 .  Han avled 1375.

Giovanni Boccaccios verk ges ut ständigt och har filmatiserats. Ramberättelsen om en del noveller kan läsas på nätet. Dels kan man gå in på Google Books och söka efter Decamerone. Då får man tillgång till ramberättelsen och ett par noveller. Den andra varianten är att söka  på nätet på Projekt Runeberg Decameron.

Det finns en relativt färsk nyöversättning  till svenska tillgänglig hos de stora nätbokhandlarna  i fysisk form och digitalt. De ger säkert en fräschare läsupplevelse än de äldre varianterna..

2020-03-22 14:53
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla