Logotyp Sydnärkenytt
13 January 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Sans och förnuft i Sverige
på revolutionens rand

Så höjdes farlighetsnivån i Sverige ett snäpp från tre till fyra. Tidningsrubrikerna blev likaledes att snäpp större och svartare. Ansvariga politiker anmodades att på 30 sekunder i tv-rutan demonstrera handlingskraft. Våra vanligaste terrorexperter hastade mellan tv-sofforna. Detta mitt i svajet kring flyktingpolitiken.

En sådan situation är dubbelt farlig. Dels finns det vagt beskrivna hotet. Dels finns risken att ansvariga politiker och myndigheter fattar fel beslut just för att de pressas att visa handlingskraft. Eftertänksamma medarbetare tystas. Därför är det lärorikt att läsa Per T. Ohlssons berättelser om poliskommissarie Kempe och om inrikesminister von Sydow.

I Sveriges tidiga 1900-talshistoria fanns den tydliga motsättningen mellan Brantings val av den parlamentariska vägen och otåliga vänstermänniskor som förespråkade handling. Motsättningarna kulminerade livsfarligt 1917. Tydliga revolutionära stämningar fanns inspirerade av den ryska revolutionen och underblåsta av en eldfängd situation av svår livsmedelsbrist. Det pyrde och flammade på Seskarö, i Västervik, Västerås och Stockholm och andra ställen. Mot detta ställdes borgerliga medborgargarden. Farlighetsnivån var 5 för att tala säpospråk.

Lokalt löstes det av sansade personer. Istället för att hota skjuta folk lastade en klok landshövding en båt full med livsmedel och for ut till Seskarö, som var ockuperat av 500 soldater ned kanonbåt. Hans budskap var sammanfattat: - Här är maten. Om ni är lugna tar jag hem militären. I Västerås, där det såg riktigt illa ut, sydde ledande socialdemokrater och ASEA-direktören Edström ihop ett paket med matkuponger som fick revolutionsglöden att falna.

Ett utomordentligt farligt läge uppstod i Stockholm 21april 1917 framför riksdagshuset. Riksdagen skulle behandla hungerkrisen. Utanför samlades en svällande skara demonstranter. Bakom dem växte ett välbeväpnat polisuppbåd. Det fanns inga flyktvägar i händelse av ett polisingrepp. Det hölls tal av bl.a Branting. På sluttampen höll Per Albin Hansson ställningarna i talarstolen. Per Albin uppmanade de sina att skingras men de var ovilliga. Tvärtom uppstod viss oro.

Bakom Per Albin stod den allt nervösare polischefen Tamm med kommissarie Anders Gustaf Kempe vid sin sida. Polischefen började höja sin högerhand som tecken till polisstyrkan att hugga in. Kommissarie Kempe grep resolut högste chefens hand och drog ner den. Blodsutgjutelsen med alla dess förutsägbara konsekvenser i form av fullt uppror i Stockholm uteblev. En insiktsfull bedömare, Ola Larsmo, har rubricerat händelsen som ”En näve från svensk revolution”.

Även på högsta nivå gavs utrymme för de sansade personerna. Det kan illustreras av den häftiga diskussionen i riksdagen om bidrag till en halvofficiell skyddskår av högerkaraktär. Ärendet försvarade häftigt av statsminister Carl Swartz. Han tog inga intryck av Brantings argument att en borgerlig skyddskår osvikligen skulle inspirera till röda frikårer. Med andra ord en synnerligen farlig situation.

Mitt under debatten stegade inrikesministern Oscar von Sydow fram till Branting och Erik Palmstierna (Röde baronen) med orden: Låt oss i Herrans namn ordna upp det här. Sluta debattera så skall jag ansvara för att det klaras av. Dagen efter var tankarna på skyddskår avförda. Se där ytterligare en person som i rätt ögonblick drog ner handen på sin chef statministern väl medveten om att han förorsakade sin regering en rejäl prestigeförlust..

Med bland annat dessa händelser kunde till sist 1917 läggas till handlingarna som ett år då då Sverige till sist kom på rätt köl. Det togs beslut om försörjningen. Sedan kom beslur 1918 om allmän rösträtt. Sverige traskade på längs den demokratiska vägen.

Internet är stundom en gudagåva. Lord Keynes beskriver hur londonbon kunde sitta i sin säng smuttande på sitt morgonte och med sin telefon beställa all sköns varor från olika delar av välden och få dem hemskickade till sin dörr.

På samma sätt hämtade jag smuttande på eftermiddagskaffet på nätet Per T. Ohlssons berättelse om poliskommisarie Kempes insats i ett hyperkritiskt skede Boken heter Svensk politik. Den gav stoffet till detta inlägg. Det var trösterikt att läsa om en sådan svensk tradition.

2015-12-01 0:07
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla