Logotyp Sydnärkenytt
20 March 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Ett sketbrev som minne
från dåtida mjölkbönder

Jag fick ett brev häromsistens från pensionsföretaget som hanterar min kommunala pension. Om jag försöker översätta kanslisvenskan ville de säga  "Tusan vet vad som hände, men pengarna räcker inte. Vi kommer att dra av en grabbnäve från din pension varje månad."

 Så en näst intill obegriplig harang om lagligheten i tilltaget, som jag tyder som Vasakungarnas  myndiga besked ”Rätter och packer Eder härefter."

Där gör min tankebana ett frejdigt hopp, typiskt för oss gamlingar med nära nog sekelgamla spår i skallen.  Jag spårar in på mjölkkor och mjölk.

Nämligen tiden då de nystartade andelsmejerierna i samverkan med Hushållningssällskapen lade manken till att höja  kreatursbesättningarnas och mjölkens kvalitet. Mjölkkonsulenter svärmade runt gårdarna för att identifiera tuberkulösa kor.  Det tog sin tid men bondgårdarna fick friska renrasiga besättningar.

Snökedjorna på när Hösterums mjölkbil kör sin runda med kannor varav en del hade ovälkomna brev under locket i retur. Foto: KulturArkiv Söderköping

Så var det renligheten. Sur mjölk, vill jag minnas, hälldes helt sonika ut av mejeristen. Mejerierna tog slumpvisa prov och silade bondgårdars mjölk  genom ett filter. Fanns det skräp, till exempel från ett dåligt tvättat juver, torkades filtret, lades i ett stort vitt kuvert tillsammans med upplysningen att detta kommer att leda till avdrag på mjölklikviden.

Kuvertet fästes vid mjölkflaskan i  retur mellan flaskhalsen och locket. Detta brev kallades i folkmun, i varje fall i Västergötland, ett sketbrev.

Så kom det värsta.  Flaskplockaren på mjölkbilsflaket langade av den tomma flaskan på mjölkpallen vid vägen. Där stod flaskan med brevet som en övertydlig signal.  Folk cyklade förbi och kunde komma hem och berätta: "I dag fick minsann Pär Olsson i Sunnagår´n  ena sketbrev".

Skämmigt, skulle dagens unga säga. Det sved värre än avdraget på likviden.

Där har min tankebana fullbordat sitt varv. Jag hade, utan egen förskyllan, fått ett avdrag meddelat i, vad jag vågar mig på att benämna ett sketbrev.  Inte skämmigt men surt som den uthällda mjölken.

2018-01-20 18:57
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla