Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Försommaren var ljuvligare än någonsin. Platsen var ”ljufvligare än någon annan” Det hade vi Linnés ord på. Vi var på Kinnekulle. Kristi Himmelsfärdshelg , högsommarvärme, körsbärsblom och plockfärdig ramslök. Därtill en konstrunda som anstår ett konstnärsrevir av hög klass samt skyltar om allehanda kulinariska begivenheter. Mellan allt detta svärmade husbilarna likt yra humlor på en sommaräng.
Här vid Hellekis färdas man utmed en lång tät matta av ramslök – ännu inte i blom. Sådana ställen är det gott om här i ramslöksland, gynnat av kalken i jorden. Men det gäller att se upp var man plockar dessa läckerheter. Berget har inte mindre än 20 naturreservat. Där är länsstyrelsen sträng: Icke tillåtet att plocka eller gräva upp gräs, örter, mossor, lavar eller svampar.
Den som inte vill besvära sig att leta upp de liljekonvaljliknande bladen på lovliga ställen kan i stället avnjuta en ramslökssoppa på lokal på Kinnekulle. Kanske på det anrika värdshuset i Forshem, granne med den kyrka som av turister kallas Arns kyrka. Mer seriöst, Nordens enda med status som gravkyrka sedan 1200-talet och en motsvarighet till Den Heliga Gravens kyrka i Jerusalem.
Värdshuset, omnämnt redan 1627 och byggt på det som en gång var korsbrödernas gård har sin historia. Där stannade Karl XII:s liktåg 1718. Linné kom dit på sin Västgötaresa 1746. Strindberg kom dit och fick, förmodligen rätt sur, sova över på tre pinnstolar i väntan på tåg. Krögaren påstår att pinnstolarna finns kvar. Pinnstolar att beskåda i all ära. Det är inte för dem man stannar vid en mångfalt belönad kulinarisk restaurang.
PS Ramslök uttalas som om det stavades med två m. DS
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan