Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
När lokalhistoria är som bäst berättar den om lokala detaljer som kastar ljus över ett historiskt skeende i ett större perspektiv: -Aha! Det var så det hängde ihop.
Tidningsläsandet härom dagen gav en sådan upplevelse. Jag satt där med min läsplatta. Blicken stannade till på en bild i Washington Post. Den visade ett hus på campusområdet vid William & Mary College i Williamsburg i Virginia,USA.
Jag började läsa om detta hus från Virginias koloniala tid och om den skola för slavbarn, som fanns där på 1700-talet. Lokala forskare, ofta historielärare vid ortens college, hade gjort ett gott arbete. De hade visat att huset var det äldsta bevarade skolhuset för slavbarn i USA. Där hade bortåt 400 barn till slavar och fria afroamerikaner gått i skola mellan 1750 och 1774.
De visste att berätta att skolan avsåg att missionera och ge barnen insikt i kristendomen .De afroamerikanska barnen, slavbarn eller fria, skulle tämjas av det kristna budskapet och få sin plats i samhällshierarkin bekräftad.
Barnen uppskattade att få lära sig läsa och skriva. Men skolan var inte populär hos slavägarna. Det var farligt att lära slavar läsa och skriva.
Den lokala forskningen har resulterat i att det bildats en stiftelse med god kassa. Den ska i samverkan med universitet ta ett större grepp om det som hänt lokalt. Bitarna är stora och komplicerade. Det gäller byggnadsvård av själva huset. Det gäller skolan, undervisningen, och religionen.
Skolan var inte ett verk av en from lärarinna. Den var en s.k. Bray-skola. En av många sådana i kolonierna bekostade av en krets engelska filantroper ledda av en Dr.Bray och placerad i stan på inrådan av Benjamin Franklin.
Stiftelsen och forskarna ser en vid horisont. Det som hänt på platsen är historien om amerikansk undervisning, om rasism, om religion och om förföljelse. Det är relevant historisk kunskap för många amerikaner i en tid med såriga relationer mellan folkgrupper.
Som historielektor känner jag stolthet över att mina kollegor vid William & Mary College i Williamsburg bidragit till en angelägen kunskap och diskussion om de historiska relationerna mellan färgade och vita i det amerikanska folket.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan