Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Hästars lunk spåras

I USA:s presidentval

Vi börjar bli välbekanta med turerna i det amerikanska presidentvalet och med dess regler och tidtabell. Den som klagat på att det tagit tid att få fram resultatet kan möjligen tröstas med att det var värre förr.

Vid valet 1800 hade varje delstat sin egen tidtabell för omröstningen. Därför kom det att ta nästan ett år innan alla stater röstat. Så räknades röster, elektorer valde så att man fick fram segraren. Sedan sipprade valresultatet ut till väljarna i tidningar och brev över landet.

1845 blev det ändring till gemensam valdag första tisdagen efter den första måndagen i november. Då var skörden bärgad i den tidens lantliga USA. Förklaringen till skrivningen ”första tisdagen efter försa måndagen” är att Allhelgonadagen, som var en stor religiös högtid första november, unde infalla på en tisdag. Då skulle man definitivt inte syssla med politik.

De begåvade statsmän som brukar benämnas grundlagsfäderna i USA fick alltid ta ta restider i beaktande. Restiden med häst och vagn var måttstocken. Det gällde farmaren som fick rösta på en tisdag. Han hade måndagen som marginal för att komma till en avlägsen vallokal. Söndagsfriden fick inte störas av något som hade med politik att göra.

Hänsyn till hästars lunk gällde även elektorerna som fick god tid att nå huvudstaden från avlägsna stater. Naturligtvis skulle den tillträdande presidenten få rimlig tid att flytta med familj och bohag till huvudstaden om han bott på annat håll.

Tidtabellen har med vissa justeringar hängt med till våra dagar. De som väntar otåligt på att Biden ska sväras in, går i en väntans tid som formades av hästars lunk på 1700-talet.

2020-11-26 11:39
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla