Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Nån gång i min barndom - för en dryg mansålder sedan - kom min ingifte morbror åkande från en bondauktion med en rejält stor kista bakpå vagnen. Den var full med en snickares gamla verktyg.
- Jag fick den för en styver, var hans enda förklaring när moster såg lite spefullt på förvärvet.
Kanske använde han något av verktygen. Kistan hamnade i ett skjul. I tidernas fullbordan på mitt sommartorp. Kistan, alltför illa åtgången, skulle till tippen. Verktygen fick bli kvar.
Jag medger att jag rör mig med vaga begrepp. Men jag vill minns att en pjäs kallades lungsotaborr, en utvecklad variant av enklare navarborr. Uttrycket kom av att man tryckte bröstet mot den svängda överdelen när man borrade grova hål med ett borr – en navare som sattes nertill. Trycket med bröstet ansågs uppenbarligen leda till risk för lungsot.
Borret användes till att borra för dymlingar när man byggde i timmer. För mindre borrhål fanns i kistan en borrsvängel, förmodligen gjord av bysmeden.
Så var det hyvlarna. Ett par rubankar, några, mindre hyvlar, ett antal listhyvlar. Listhyvlar avsedda för golvlister, dörrinramningar och annat med mönster ”till lyst”. Somliga skraltiga, andra skönheter.
Han som en gång gjort rubankarna hade lagt möda på det både på det funktionella och på det vackra. Se bara på handtagens utformning. På den ena en formgivning för snickarens fingrar, på den andra en delikat avslutning av handtaget
Vissa verktyg gick rakt in i min praktik. Skjutmåttet var helt okej liksom n skruvtvingen med sin precisa gängning. Kanske jag rent av får användning av filkloven för att fila och skränka vedsågen. Verktygens ålder är okänd. Antagligen har de tillhört en gårdssnickare eller bysnickare nån gång i början av 1900-talet.
Troligen har de rätt som påstår att vikingarna i princip bara behövde yxa och naverborr – för hålen för pluggarna som höll ihop borden – för att bygga skepp för atlantfärder. Ett snäpp bara lite längre fram i tiden: Katedralbyggena på medeltiden skapade inte bara i sten och glas. Snickarna bidrog till underbara ting till Guds ära.
Jag bläddrar i en bok, låt vara populärvetenskaplig, om tiden och ser deras verktyg: Borrar – naverborrar och borrsvänglar – sågar, hyvlar, vinkelhakar. Alla nästan identiskt lika min uppsättning. Historiens vingslag. Jo, jag förnimmer dem då jag betraktar mina kulturföremål från tiden före eldrivna varianter i byggvaruhusens kataloger.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan