Logotyp Sydnärkenytt
21 January 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Flyktingen från Polen var
en av Hallsbergs ”faddrar”

”De är inte svenskar. De passar inte in här”. Så kletades en trist etikett 2018 på invandrare. Det var inte första gången i historien. Ännu långt in på 1800-talet var myndigheterna synnerligen restriktiva mot judar. De passade inte in. Men under andra hälften av 1800-talet vände myndigheternas inställning. Judar från bl.a. Polen togs emot och 1870 fick de alla medborgerliga rättigheter.

Hirsch Winberg (Weinberg), landsflyktig jude från Polen kom till Hallsberg. Han var en i skaran av handlare, bönder och drängar som med framgång prövade lyckan på den unga järnvägsorten på 1870-talet. I den kretsen utkristalliserades en grupp på 14 husägare, som till skillnad från många ståndspersoner tog ansvar för ortens utveckling mot en köping. Man skulle kunna kalla dem ”ortens faddrar” En av dem var Hirsch Winberg.

Visst stack han ut. Från sitt hus Levihill, namngivet som en hyllning till hustrun Dina Levinsson, beläget där Telegrafhuset nu ligger, och från sin butik snett emot järnvägsstationen styrde han och hustrun ett judiskt hushåll bestående av barn, tjänstefolk, bokhållare, bodbetjänter och en rabbin. Den senare privatlärare åt barnen.

Hirsch och hans följe tillhörde en flyktingvåg av förföljda judar i Polen. Han var mjölnarson ock kom närmast från Falköping och Göteborg. På fickan hade han kungligt brev som gav tillstånd till näringsverksamhet. Lagom till hans ankomst till Hallsberg gav Sveriges riksdag honom och alla andra judar fullt medborgarskap i Sverige. Han sålde tyger och lyxiga personliga ting t.ex. schalar, parasoller och textiler till hemmet.

Eftervärlden vet i detalj allt om hans butik. Hirsh drabbades nämligen av ett hårt slag. Hans hustru Dina, hans dyrkade ungdomskärlek från Polen avled i oktopber 1880. Därmed skapades en bouppteckning som även omfattade butiken.

I detta lilla embryo till en köping fanns alltså en handlare som erbjöd tyger för alla ändamål: dyrbar korderoj, diagonaltyg, kläde, doffel, klänningstyg, gardintyg och bomullstyger. Där notehanrades 9o tygpackar med 30 olika sorters tyg till en sammanlagd längd av 30 827 fot. Eftersom en fot var 0.296 meter ser vi att tyglagret han hoppades sälja hade snudd på en mil

Kunderna flockades i hans butik. Det vet vi av bouppteckningen. Där handlade man, som i alla andra butiker, efter tidens vana på kredit. Listan på kundfordringar omfattar nära nog alla hushåll i alla samhällsklasser på orten och i trakten.

Visserligen hade han  mycket stora skulder till sina leverantörer, men var trots det välbeställd. God för dryga halvmiljonen i dagens penningvärde.

1884 lämnade han Hallsberg och flyttade till i Sundsvall med dess sjudande liv sågverksruschen och med sin stora judiska församling. Där tog hans söner, som undervisats av rabbinen i Hallsberg, sina studentexamina och gick vidare till höga poster inom juridiken.

Hirsch Winberg och hans familj - den första flyktingfamiljen på orten - ”passade in” på 1870-talet. Precis som flyktingarna passar in 2018.

2018-09-18 21:49
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla