Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Ingen torde ha undgått att märka att ett statsråd fått sparken på grund av olämpliga kontakter. Beträffande själva proceduren har konservativa uppe i vip-logen höttat med lornjetterna och ansett pjäsen på scenen tafatt och långsam. Föga förvånande i en tid då allt fler drömmer om statsmän med nypor.
Annat drag var det i ett ärende orkestrerat av Drottning Kristina. Gamla människor minns historielektionen då skolläraren med darr på rösten berättade hur den store Gustav Adolfs dotter avsvor sig den tro hennes far dött för, lämnade riket och flyttade till Rom för ett liv med läsning och böner.
Drottningen hade abdikerat från Sveriges tron, men ingalunda från sin titel. Hon var en drottning utan land med dyrbart kungligt hov. Hon hade fått - med dagens ordval - ett rejält avgångsvederlag i form av pensioner. Men hemlandets krig kostade– dessvärre slog bromsen till.
Pekuniära problem ledde drottning Kristina in på ett våghalsprojekt. Upplägget var att Frankrike skulle norpa åt sig staten Neapel i Italien från Spanien och sätta Kristina som drottning där – med tillhörande inkomster. Men det fanns en visselblåsare och planen föll.
Alltså, Kristina befann sig 1657 på besök i Frankrike på slottet Fontainebleau. En dag bad hon slottsklostrets prior pater Le Bel att komma till Hjortarnas sal. Där fann patern hennes svenska majestät samtalande med en av sina höga dignitärer, hovstallmästaren markis Monaldesco. I bakgrunden såg han tre män. Patern har livfullt beskrivit scenen. Drottningen visade markisen dokument, ansatte honom med frågor. Han å sin sida försökte förklara. Slutligen efter två timmars förhör och försök till förklaringar föll han på knä och bad om nåd.
Drottningen vände sig till patern med orden: - Högvördige fader, jag drar mig tillbaka. Jag överlämnar denne man till er. Bered honom till döden, ha omsorg om hans själ. Själv gick hon lugnt till sina rum.
De tre männen i bakgrunden drog sina värjor. Vad de inte räknat med var att markisen bar en stålbrynja - den tidens kevlarväst – under sin praktfulla klädsel. Efter en lång kamp fick en av de tre in ett hugg i markisens hals.
Drottniungen reste tillbaka till Rom, försjönk i sina böcker och konstsamlingar. Fransmännen grumsade men var nog inte över hövan uppbragta över drottningens tilltag på fransk mark. Markisen var trots allt drottningens undersåte. Tidens manér fanns kvar efter kardinal Richelieus tid. Tiden Birger Sjöberg sjöng om: ”På Richelieus tid var en fallgrop som noll, och en dolk liksom en leksak, ser Frida,”
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan