Logotyp Sydnärkenytt
09 November 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Hästar, konfirmander
och panamahattar

Det har blivit dags att gå igenom gamla gömmor i huset, sortera sådant som borde ha sorterats för länge sedan. På köpet får man en tidsresa. Ett par kartonger med fotografier förde mig till långt bak i tiden.

Från en bondsocken i Västergötland är det nästan obligatoriskt med en uppställning på gården för fotografen. Husbonden, några familjemedlemmar och så naturligtvis några av gårdens blankryktade ardennerhästar. Strängt taget var nog hästarna det viktigaste på bilden. Man kan ana tiden det tog att förbereda uppställningen. Rykta, blanka hovarna, putsa seldon. Flickorna på bilden med anknytning till socknens mejeri, har plockat fram rejäla mejeriförkläden.

Bilden, från en västgötasocken, är intressant. Husbonden, den vithårige mannen som håller i tömmarna, kan vid fototillfället bara vara  runt 60. Åldern kom tidigt på den tiden.

Han var uppenbarligen noga med det representativa. Svart kostym, vit skjorta och kravatt ute på lagårdsbacken. Har var nämligen socknens kommunalordförande, socknens allt i allo. Det sägs att han hade sina egna små pengar i den ena skrivbordslådan, sockenkassan i den andra. En auktoritet på sockenstämman. Han anlitades ständigt i sin socken. Förhandlade skickligt med myndigheter om vägdragningar, skolbyggen och annat. Hjälpte andra bönder i processer. Kanske just därför var hans lagård inte lika representativ.

Där fanns även ett foto på konfirmander från sent artonhundratal. Dessvärre i urbota dåligt skick. 28 allvarsamma pojkar och flickor flankerade av en myndig präst. Vem skulle ha dristat sig att le på fotot vid ett sådant tillfälle?

Nu vid nattvardsgång och fotografering var de i nån mening jämbördiga. På hemvägen var de åter hemmansägarbarn och torparbarn. På måndagen ansågs de vuxna och arbetsföra. Några skulle arbeta hemma på gården. Resten skulle, som det hette, tjäna dräng eller piga. Tjugoåtta ungdomar i en årskull var alldeles för många i en redan överbefolkad socken. Därför skulle rätt många av dem ta båten till Amerika.

De här tre unga gentlemännen i sina eleganta hattar är redo att erövra världen. Jag minns från barndomen stadgade män berätta historier om äkta och oäkta panamahattar. Man kunde, enligt dessa hälla en hink vatten i en äkta panamahatt. När den torkat återtog den formen. En karsk ungherre hade prövat och snopen stått där med en hatt med en kulle stor som en hink. Jag misstänker att det var en skröna som vandrade från kvarnkammare till kvarnkammare bland drängar som skickats till kvarn med säd och fördrev tiden med historier medan de väntade på mjölet.

2015-01-28 21:48
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla