Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

”Historien ska
börja med oss”

Palmyra - Palmstaden - i Syrien, en av de värdefullare platserna på UNESCO´s världsarvslista, har i dagarna kommit nästan inom räckhåll för krigarna från Islamiska staten. Syrien har beordrat marktrupper och flyganfall för att om möjligt skydda detta kulturarv. Omvärlden håller andan. Med tanke på hur IS raderat ut värdefulla kulturarv i sitt område med dynamit och släggor anar man vad som kan drabba Palmyra, ibland kallat Öknens Venedig.

Staden var en gång en blomstrande handelsplats i en oas där handelsvägarna mötes. Dess välstånd gav upphov till imponerande byggnadsverk, vars välbehållna ruiner och pelare i alléer beundrats genom århundraden.

I skrivande stund meddelas att området är räddat för den här gången till priset av 300 dödade soldater och IS-krigare. IS var tydligen beredd att betala ett högt pris för att rycka ut en vacker sida ur historieboken. Vill man starta ett rent kalifat från ruta ett kräver det uppoffringar

Mänsklighetens normala hållning är att en generations kulturella framsteg bygger på föregående generationers strävan. En konsekvens är att vårda kulturarvet. Vi lägger stor möda på att vårda allehanda bibliotek. Vi vårdar byggnader och lämningar, det må vara en en backstuga i hembygdsparken, en medeltida kyrka eller storslagna minnen på Unescos världsarvslista.

Å andra sidan har mänskligheten alltid varit fascinerad av de gudomligt iscensatta omstarterna: Syndafloden i Första mosebok. Herren såg människornas ondska och ångrade sin skapelse. Han lät syndafloden komma men räddade ändå Noa med familj och alla djuren på arken. Eller Ragnarök i vår nordiska mytologi. Domedagen upphör aldrig att fascinera

Inte sällan finns i historien tankar om ”att starta om”. Evert Taube har fångat fenomenet. ”Det var Chi Hoang Ti, kung av Tsin, som lät bygga den kinesiska muren och bränna alla böcker i Kina.” Historien skulle börja med honom.

Brända böcker är illa nog, men när det gäller fanatiker som vill fördriva eller förinta människor för att skapa en ny ordning är det värre. Man kunde tro att Hitlers försök till en ”neue ordnung” hade vaccinerat européerna för gott. Men så icke.

Politiska omvälvningar eller revolutioner i tänkandet lockar fram tanken på att mer eller mindre drastiskt starta om med metoden att förstöra fysiska minnen av det förgångna. Alltså sådant som IS praktiserar med brutal energi.

Det må vara kyrkor när kommunisterna tog över Ryssland eller helgonbilder när katolska kyrkor blev reformerta. I Sovjetunionen hade vi den löjeväckande hanteringen av bilder, där till exempel Trotsky plötsligen inte existerar genom en enkel retuschering.

Vi har de fromma människornas försök att starta om. Mest berömt är Pilgrimsfädernas tanke att starta om i en renlärig koloni på andra sidan Atlanten utom räckhåll för den anglikanska kyrkan hemma i England. De kom 1620 med båten Mayflower och grundade kolonien Plymouth. Kolonin styrdes renlärigt. Viktigare var att den blev en startpunkt för kolonisering på Nordamerikas östkust. Därtill kommer att dessa puritaners sökande efter religiös och politisk frihet är ett centralt tema i den amerikanska historieskrivningen.

Mindre betydelsefullt, men i Sverige rätt känt genom Selma Lagerlöf, är Nåsböndernas uppbrott från vänner och gårdar för att invänta Kristi återkomst i Jerusalem.

Lyckligtvis är vi pragmatiska i Sverige. Gustav Vasa bröt med katolska kyrkan och tog kyrkors föremål av ädla metaller av krasst ekonomiska skäl. Däremot lät han en riksdag i Örebro se till att inte onödigtvis störa fromma människor och låta helgonbilderna vara kvar. Vi har alla skäl att vara tacksamma att det inte gavs utrymme att lämpa Mosjömadonnan på spisglöden.

2015-05-19 21:08
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.