Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Nu börjar nya och gamla elever sitt läsår vid Alléskolan, Sydnärkes gymnasieskola i Hallsberg. De välkomnas av en spiller ny skolgård utöver det vanliga. Alléskolan presenterar sig självmedvetet som En riktig gymnasieskola. Nu kan man toppa med En riktig skolgård.
Den eminente hallsbergsfotografen Bertil Mårtensson fångade påpassligt i en klassisk bild den på sin tid bördiga skörden på fälten där kommunens fäder skulle placera Sydnärkes gymnasieskola. Där skulle ”de härliga lagrarna gro” på fälten söder om åsen i Hallsberg. Området kallades av gammal tradition helt vanvördigt för dyen. Att bygga en gymnasieskola där fick folk att muttra: - De går allri...
Men si, det gick om än med vissa komplikationer. Byggnader står stadigt på pålar. Men skolgården sjönk sakteliga några tum i taget vilket kompenserats då och då med extra trappsteg vid ingångarna. Skolgården fick med tiden påtagliga pucklar där kulvertarna låg. Med tiden infann sig ett glåmigt förfall.
Nytt och fint har det blivit. Foto: Ulrik Jansson
Nu har det blivit något annat. Stensatta eller asfalterade gångar bildar geometriska mönster, nästan en blinkning åt slottsparken i Versailles, breda gångstråk. nyanlagda gräsmattor, träd, planteringar och sittgrupper. Påkostade svarta papperskorgar står som strama skiltvakter utmed rundlar och gångar. Det är verkligen stiligt och lär ha kostat därefter.
Den gamla skolgården knöt i stort sett enbart ihop matsalsbyggnaden med byggnaden för teoretiska ämnen, då för tiden kallad Filosofen. Elever från andra utbildningar fick traska på enklare gångar fram till skolgården och matsalen. Skolgården är nu utvidgad och integrerar så långt möjligt andra byggnader. Det har säkerligen sin betydelse.
Själv arbetade jag som bland annat som historielektor på stället i trettio års tid – under förra århundradet! En tid då det var okej att slå sig ner på en bänk på skolgården och ta en cigg före första lektionen. Jag får bestämt gå dit en dag när eleverna svärmar på skolgården och kolla att perfektionismen inte släckt ner något av spontan skolgårdscharm.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan