Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
När kritiken blossar på sina håll mot utrikesministerns feministiska utrikespolitik kommer jag att tänka på den massiva svenska traditionen av kvinnligt fredsarbete. Redan Fredrika Bremer skrev i mitten av 1800-talet appeller publicerade i London och Stockholm för internationella föreningar för fred. Sedan har vi en lång rad framträdande kvinnor : Ellen Key, Elin Wägner för att nämna två tidiga. Alva Myrdal, Inga Thorsson och Maj-Britt Theorin tillhör en enare tid. Alla kvinnor som gjort sig hörda både i hemlandet och internationellt.
Därutöver förekom ett massivt gräsrotsarbetet i lokala fredsföringar landet över, särskilt i början av 1900-talet. Självfallet finns där ett mäktigt arv av en glöd som levt vidare både i familjetraditioner och i folkminnet i allmänhet.
Jag blir stum av beundran inför kraften, insikten och klarheten när jag läser ett tal av Ellen Key hållet bara fyra månader efter första världskrigets utbrott. Krigsentusiasmen levde fortfarande bland de stridande, Hon konstaterar hånet från nationalisterna. »Nu är det slut med fredspipornas olåt; nu slippa vi det feministiska jollret mot kriget, nu har verkligheten tystat fredsfårens bräkande”.
Hon ger svar på tal. Hon målar upp Europas sorgliga sammanbrott efter en så småningom kommande fred. De otaliga människoliven som offrades, den materiella och kulturella förödelsen. En bild som alltför väl sammanfaller med vad som blev verklighet. Hon naglar fast nationalismen och nationalisterna som orsak till att världskriget blev oundvikligt.
Hennes långsiktiga mål är världssamfundet. Hennes diskussion gäller hur man på den långa vägen dit kan kämpa för de små stegen. Där hoppas hon på kvinnorna och deras kommande rösträtt, på et ökat politiskt inflytande från arbetarna
En del tankar är naturligt nog tidsbundna, men hon rör sig i ett ämnesområde som är tidlöst. Hon kunde givetvis inte ens förställa sig flyktingströmmar till Sverige från fjärran världsdelar. Men hennes bibliskt inspirerade bild om den fredliga samlevnadens möjligheter gäller än i dag:
”Dessa färgblinda (nationalisterna) ha aldrig sett den löftesskimrande båge, som höjer sig över den nu pågående syndafloden. Den bågen har sin glans just av färgernas mångfald. Den ger hoppet om att de olika folkens egenarter en gång skola bestå bredvid varandra under ett lika skönt samspel, ett lika fredligt sammansmältande som regnbågens färger.
När vi nu har ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn må man begrunda en sentens: ”Patriotismen vill framför allt att det egna folket skall handla rätt. Men nationalismens lösen är: ”rätt eller orätt, mitt land framför allt”
Nog verkar vår utrikesminister i en grundmurad feministisk tradition ifråga om hållningen till andra folk. Politiker och andra beslutsfattare underskattar nu som oftast det gemensamma långa folkminnet. Jag fick själv på 1970-80-talet som kommunpoliker en drastisk påminnelse. En äldre kvinna, medlem i en s-märkt kvinnoklubb gick på mig:
- Vet ni inte hut. Ska Transtensskolans elever få skjuta med luftgevär i självaste Folkets hus på något de kallar timmar till förfogande! Jag såg nog frågande ut. - Det borde du väl veta att vi sossar i Hallsberg har bestämt att ta avstånd från allt som har med skjutande att göra. - Nä, när bestämdes det? - Jo du pojk. Det bestämdes 1921. På initiativ av en fredsförening som här fanns då.
Den som vill ta del av Ellen Keys föredrag om Kriget, freden och framtiden i dess helhet kan läsa den bok där den finns i tryck HÄR
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan