Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
När vi äldre herrar sitter och språkar och samtalet glider in på hälsotillstånd kan jag stillsamt framhålla: - Betänk att sen vi släppte bröstet har vi som barn och unga fötts upp på närproducerat och närodlat. Dessutom praktiskt taget ekologiskt odlat. Klart att vi är förhållandevis friska. -Det har du fasen så rätt i. Det ska jag minnas nästa gång barn och barnbarn pratar om sina gårdsbutiker.
Likaledes ler jag invärtes när en stjärnkock eller nollåtta- hipster slänger upp en fläskfilé framför tv-kameran och förkunnar: - Detta är att ta det från grunden. –Pass ursäkta tänker jag. -” Från grunden” är att klia grisen när den slafsar i sig kokt potatis, att småprata med kultingen som rotar runt i halmen. Låta den stå och nafsa i sig något gott när hemslaktaren måttar in slaktmasken och drämmer till.
Jag växte upp på en bondgård i Västergötland på 1940- och -50-talet. Det var sista tampen för självhushållet på landet. En tid när inköpen i handelsboden en gång i veckan nätt upp fyllde en liten korg: socker, salt, kaffe och lite annat. Samt obligatoriskt snus (Göteborgs fint) till husbonden. Köpesumman räknades av mot inlevererade ägg. Så smör och ost från mejeriet.
Självhushåll är oerhört mycket arbete. Allt ska produceras och hanteras. Alla sädesslag, potatis, rotfrukter. Vi skötte om grönsaksland, fruktträd och bärbuskar. Vi plockade blåbär och lingon. Däremot var svamp okänd som en ätbarhet .
Vi hade alla sorters nyttodjur. Sen hade vi att ta hand om gris- och kalvkroppar, vispa svinblod, stycka och förvara på lämpligt sätt. Salta in. Röka och konservera. Ungtuppen, som kläckts under en höna i ett rede och omvårdats som kyckling, gjorde sina sista flaxanden när huvudet låg skilt från kroppen på huggkubben. Sen skulle den plockas och befria från inkråmet.
Tro nu inte att det var sömnigt efterblivet på gården. Med tålamod och sakkunskap byggdes där upp en kreatursbesättning av Svensk röd boskap. Högmjölkande och garanterat fria från tuberkulos och andra sjukdomsanlag. Samma sak med grisarna.
Den månatliga mjölklikviden och avräkningar från slakteriet var den fasta kontanta inkomsten. Dessa inkomster gav möjlighet att köpa traktor och bil, bekosta mina studier samt att sakteligen glida in i det begynnande konsumtionssamhället även i hushållet. Innehållet i korgen från handelsboden blev större och mer varierat. Det var dock fortfarande en tid då ingen kunde föreställa sig att en bondmora skulle gå till mataffärn och köpa mjölk.
Ulrik Jansson
Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.
Inlägg
Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan