Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

14 mars har varit flyttdag
ända sedan medeltiden

Fardagen den 14 mars har varit den dag då svenska bönder brutit upp från sina gårdar ända från landskapslagarnas tid till våra dagar. Arrendekontrakt, i dess olika former genom århundraden, gällde från detta datum.

14 mars är ett bra datum att flytta till en bondgård. Ladorna är tömda. Bonden har tid att vandra runt och bese ägorna och planera för kommande skördar.

Att flytta från en bondgård till en annan med lösöre och djur är ett logistiskt pussel. Vissa saker kan transporteras i god tid, annat måste forslas på fardagen med lastbil eller hästdragna vagnar.

För mig som tioåring 1944 var det ett stort äventyr att få uppleva en sådan flytt. Jag fick åka i hytten på en gengasdriven lastbil, som stånkade sakteliga uppför backarna. Bakom höga lämmar på flaket fanns korna. Chauffören hade nog ingen aning om den subtila rangordningen i en koflock när han började lasta av kreaturen för att få in dem i lagår´n. Han började med fel ko och då blev det jobbigt.

Så kom nästa bil med alla smådjur: grisar, kalvar och höns. Det såg ut som om Noas ark hade tömts på lagårdsbacken. Alla djur pysslades om lite extra och snart sänkte sig friden efter den första dagen på det nya stället.

Till tiden runt 14 mars hörde lösöreauktionerna. De var uppskattade av bondgubbarna, som fick tillfälle att komma hemifrån och träffa folk och kanske ropa in ett eftertraktat redskap eller djur. Dessutom kunde de stärka sig med varmkorv hos en korvgubbe.

Huvudperson var en rutinerad auktionsropare. Det var en herre med stor pondus kombinerad med stor talang att hålla publiken vid gott humör. Höjd över spekulanterna stod han på ett vagnsflak. En godsägarrock stramade över magen. Med klubban i högerhanden var han beredd att ”på tredje” slå den mot kryckan på en bambukäpp i vänsterhanden.

Svettigt hade skrivaren det när klubbslagen föll tätt och han skulle notera köpare och pris vid klubbslaget. Där var också de råa flinen när en auktionsdräng skulle visa upp någon vrenskande kviga. Den stackaren for som en vante i ändan av linan i leran på gårdsplanen. Sådant hör historien till. Numera säljs kreaturen i varma auktionshallar.

2021-03-14 21:10
Kommentera
Ulrik Janssons blogg

Ulrik Jansson

Ulrik Jansson är f d gymnasielärare i Hallsberg som kan det mesta om bygdens historia, dokumenterat i flera böcker. Han vill ge perspektiv på nutiden genom att hitta historiska spår.

Inlägg

Biter nya svenska stålet? 14 mars gammal flyttdag Historien om slavskolan Så fick vi vaccin Vikingarnas jul Hästlunk styr Biden Tala om tideräkning Wigforss (S) visar vägen 1928 Sverige först erkänna USA Bekanta från förr Pressfrihet inte självklar En riktig karantän Influencers för tryckfrihet Först med tryckfrihet Engelska banbrytare Då föddes skräckromanen Läsa Boccaccio hjälper Om svenskars förfäder Gästgiveriet som flyttade Fritid före Reinfeldt Konst på Waldemarsudde Tulpaner och girighet Överlevnadskonst Historiskt var ordet Om samtal Flykting passade in Mästersmeden började med spik Leve Skomakarveckan Rika tar för sig Upproret i Tiveden Läslusten blommade Jag fick ett sketbrev Växtvärk i Hallsberg Livslängd förr och nu Om kvarnstenar Kvinna i bergsmansbyn Vi här uppe, dom därnere Kata, sensationell kvinna Om studentmössor Gamla verktyg håller än Lantbruksrörelsen firar 100 år Askersund i praktverket När bonden gick med bössa Främlingsrädsla Den gripande bilden När Karin tog plats När kriget kom Allés skolgård ett sädesfält I döda andars svenska sällskap Mord efter hatrykten Ost var kvinnokultur I ramslökens rike Dragna värjor De gick inte på pumpen Hedrar Julia 8 mars Vår franska by, ett bokslut Vår franska by som dog Downton Abbey och den arbetsfria klassen Att vara språkvän Kommissarie Kempes näve Sörgård och skallemätare Resan till Resville 40-tal med självhushåll Älskade hästar Trull i ny kostym Flyktingar bär med sig hopp Fotboll på tv i Grez Edlas kaka när Karin firas På tal om greker Ladan på Torp En god cigarr Att starta om historien Att vakta järnvägen Om försvarskostnader Generositet över gränser Lång tradition av kvinnligt fredsarbete Titt på undantaget Tanzania Kvinnokamp i Hallsberg Främlingsrädsla kan kureras Bygdehistoria i bild Bilden av Hallsberg förskjuts Tomten väckte läslust! Grattis Adventskyrkan, 70! Dåtida “käbbel” Trapp, ett historiskt hus Tromben vid Hallsberg På Anckarströms vis Ett tusen ånglok Lägg på luren! Älgjakt enl. Caesar De lyfte folkskolan
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla