Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Xerxes, Operan

Underhållande skönsång
i mycket sevärd nypremiär

Xerxes (Katija Dragjovic) och Atalanta (Vivianne Holmberg) seglar ut på Spa Europa. Foto: Alexander Kenney

Georg Friedrich Händels eleganta barockopera ”Xerxes”, från 1738, som haft nypremiär på Operan är en politisk och erotisk komedi med en lång rad utsöka arior och formliga orgier i skönsång och koloratur.

En gammal sanning är att makt får makthavare att tappa koncepten. Det gäller i hög grad den persiske envåldshärskaren Xerxes både när han är på semester och i det konungsliga arbetet.

Det handlar om bröderna Xerxes och Arsamenes som båda blir förälskade i den rätt sedesamt sexiga Romilda, medan hennes syster Atalanta, med stort självförtroende siktar in sig på den ovillige Arsamenes. Historien kompliceras av att prinsessan Amastris dyker upp lika oväntat som objuden. Hon är Xerxes dumpade fästmö och är nu ute för att ge härskaren en minnesbeta för hans svek.

Vid hovet finns också flickornas far general Ariodates och den inte överbegåvade betjänten Elviro. Han anlitas som brevbud, men lyckas fixa så att det viktiga brevet levereras till fel person vilket givetvis leder till missuppfattningar som skulle kunna ställa till det riktigt ordentligt för de inblandade. Men nu är det här en Händelopera och då slutar det lyckligt.

Även om ”Xerxes” inte kan räknas till buffaoperorna är det en glättigt underhållande uppsättning som den brittiske regissören Daniel Slater har fått till. Tillsammans med scenografen Robert Innes Hopkins har han förlagt handlingen till 1930-talets Persien och Linus Fellboms kongeniala ljussättning fullbordar det läckra intrycket.

I första akten är Xerxes på semester sedan den bro över Bosporen han låtit bygga för att kunna invadera Europa rasat samman i en storm. Han har tagit in på Hotel Europa, ett lyxigt tillhåll de rika. Robert Innes Hopkins smarta scenografi förvandlar sekundsnabbt den glassiga hotellobbyn till ett lika glassigt spa, en bar eller flygplatsens ankomsthall. Andra akten utspelas vid Xerxes palats där de erotiska turerna blir allt tätare medan krigsprojektet går i stå.

Katija Dragojevic som Xerxes. Foto: Alexander Kenney

Lyckat är att alla de fem stora rollerna – män som kvinnor – sjungs av kvinnor, samtidigt som Amastris, en av de tre ”riktiga” kvinnorollerna, nästan hela tiden är utklädd till man. Det är som om alla på scenen älskade sina roller, det gäller inte minst mezzosopranen Katija Dragojevic i rollen som Xerxes. Med vackra koloraturer gör hon Xerxes ömsom till en rasande envåldshärskare ömsom till en kärlekssuktande yngling. Efter sin första aria (känd som Händels largo), som Xerxes sjunger till ett platanträd i hotellobbyn(!), blir han blixtförälskad i Romilda som älskar och älskas av Arsamenes. Hon avvisar Xerxes. Så är det klart för de stora passionerna och gesterna.

Allteftersom intrigen trappas upp avlöser de överladdade känsloutbrotten varandra. Johanna Rudström sjunger Arsamenes med ett hisnande djup både i sin kärlek och i sin svartsjuka. Romildas kärlek till Arsamenes får sin fulländning i Susanna Sterns och vackra klang. Men deras kärlek hotas både av Xerxes som vill ha henne och av Atalanta som vill ha Arsamenes. Strerns sköna Romilda matchas effektivt av Vivianne Holmberg i rollen som Atalanta som hämningslöst, men förgäves, stöter på Arsamenes.

Just det spelet får sin klimax i en underbar scen i Spa Europa där Romilda och Atalanta intensivt grälar om Arsamenes kärlek. Eftersom Xerxes vilja inte riktigt gick fram till systrarnas far, den varmhjärtade men korkade generalen Ariodates, i John Erik Elebys tolkning, ordnar sig allt till det rätta. Katarine Leoson är bra i rollen som den hämndruvande Amastris. Träffsäker är också Jens Persson som den vävilligt hjälpsamme, men rätt tafflige, betjänten Elviro som mest råddar till det för de andra.

För Xerxes slutar det inte i djupaste olycka utan i en plötslig insikt att han i själva verket älskar Amastris. I slutscenen finns två kärlekspar: Xerxes och Amastris är det ena och Arsamenes och Romilda det andra. Atalanta fick ingen, men hon planerar genast för en ny jakt efter en passande man.

En förutsättning för det goda resultatet är att Kungliga hovkapellet under ledning av Dirigent: George Petrou lyckas så väl att tolka Händels musik och att kören är dynamisk i spelet som soldater eller som osorterade hovmänniskor.

”Xerxes” är en opera full av underhållande skönsång och mycket sevärd.


Scen: Operan, Stockholm. Opera: Xerxes. Musik: Georg Friedrich Händel. Text: Anonym efter Silvio Stampiglia och Niccolò Minato. Sjungs på italienska med översättning på textmaskin av Lasse Zilliacus. Regi: Daniel Slater. Scenografi och kostym: Robert Innes Hopkins. Ljus: Linus Fellbom. Dirigent: George Petrou. Medverkande: Katija Dragojevic, Johanna Rudström, Katrina Leoson, John Erik Eleby, Susanna Stern, Vivianne Holmberg, Jens Persson. Operans kör. Hovkapellet. Spelas t.o.m. 3 mars 2015. Speltid: ca 2 tim. 50 minuter


2015-02-14 8:39
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.