Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Smörgåsbord med levande scenkonst

Roas eller oroas? Den som känner sig svältfödd på levande teater eller annan underhållning har mycket att välja på under våren. Här är riksteaterns program i Sydnärke och ett kvalificerat urval i övriga landet.

Kung Domalde – den oförvitliges saga efter Sofokles Kung Oidipus av Västanå teater kommer till Kumla 21 februari. Foto: Håkan Larsson
Carina Perenkranz och Inger Nilsson.
Hyllar Björn Afzelius.

Det har blivit som en tradition att vårens teatersäsong - åtminstone i Kumla - inleds i Ekeby bygdegård. Redan söndag 19 januari kommer fyra personer starka musikteatergruppen Entusiasterna och spelar upp föreställningen Café Vrångstrupen, ett kammarspel med svartsjuka och kärleksbestyr.

Hoppets förutsättningar är rubriken för sjukhusprästen och kaplanen Lars Björklunds föreläsning i Missionskyrkan i Hallsberg onsdag 5 februari, kanske ingen teater direkt men teaterföreningen arrangerar emedan det handlar om finna ett språk som kan få hoppet att födas på nytt.

Grym historia

Kung Domalde heter Västanå teaters gästföreställning på Folkan i Kumla fredag 21 februari, en grym och fascinerande historia där Sofolkles antika drama om Oidipus tvinnats med nordisk sagotradition. Det här är en stort anslagen pjäs, som även ska locka karlskogingar att göra en teaterresa.

Grymt Galet heter farsen som spelas på (nyhet!) Magiska Teatern i Vretstorp fredag 14 mars. Roligt, galet och tragikomiskt med förvecklingar i radhusområdet med meriterade skådespelare på scenen, som alltså åter tas i bruk för teater.

Selma på Folkan

På söndag 16 mars handlar det om Selma Lagelöf på Folkan i Kumla. Med titeln Vägen mellan himmel och jord  är det Björn Söderbäck som levandegör en rad av Selmas historier om godhet och ondska, liv och död "så det står härliga till".

Så minns vi Björn Afzelius - 15 år har hunnit gå sedan denne samhällstillvände artist och låtskrivare gick ur tiden. Gruppen Rebell vill söndag 6 april lyfta fram hans liv och sånger med en kulturmusikalisk resa. Spelplatsen är Växthuset i Kumla Sjöpark.

Fem grupper spelar för barn

Konrads kalas inleder barnteatersäsongen i Kumla 2 februari.

Kumla kultur- och fritidsförvaltning har satt en ära i att arrangera barnteater och håller stilen även denna vår. Fyra föreställningar (ibland dubblerade) sker i biblioteket på söndagar, den avslutande femte i Växthuset i Sjöparken.

Konrads kalas spelas av Hedmans teater 2 februari (2-5 år).

Sagan som rymde med Pygméteatern, 16 februari (3-8 år).

Petras Prick med Dockteatern Tittut, 2 mars (2-6 år).

Mangoträdet med Teater Eksem (!), 23 mars (4-7 år)

Ivar, Knutte och katten spelas av Musikteatern Gulasch i Växthuset 6 april (4-10 år).


Örebro, Stockholm, Göteborg, Malmö...

La Cage aux Folles på GöteborgsOperan. Mikael Samuelson (Albin/ZaZa) är riktigt i gungan medan ensemblen showar. Foto: Mats Bäcker.

Att roas eller oroas av...

Även om hösten är den stora teatertiden så finns det mycket också under våren att roas eller oroas av, skriver Sydnärkenytts medarbetare Sthig Jonasson. Här kommer ett litet spritt urval. Först från grannstaden Örebro:

På Örebro länsteater är det Sverigepremiär 25 januari på Den besynnerliga händelsen med hunden om natten efter Simon Stephen efter Mark Haddons roman. Det handlar om den femtonårige pojken Christopher Boone som en natt hittar grannens hund brutalt dödad. Christopher bestämmer sig för att ta reda på vem mördaren är.

En splitter ny musikal om legenden Lasse-Maja.

29 mars är det urpremiär på Erik Norbergs och Alexander Öbergs musikal Lasse-Maja om tjuven Lars Olsson som 1809 hittade sin nisch, att förklädd till kvinna stjäla från de rika och dela med sig till de fattiga och till sin vän Maja. (Kumla teaterförening ordnar teaterresa till föreställningen 26 april.)

Fetaste utbudet

I Stockholm, några timmar bort, hittar man givetvis det fetaste teaterutbudet. Vi börjar på nationalscenen Dramaten:

16 januari är det premiär på dramatiseringen av Michail Bulgakovs mästerverk Mästaren och Margarita där djävulen kommer till Moskva, som trollkarlen Woland. Sedan är inget sig likt där. Romanen är dramatiserad av Niklas Rådström med Elin Klinga som Mästaren, Jennie Sillferhjelm som Margarita och Hans Klinga som Woland.

Om hemtjänst och själens ensamhet

18 januari är det premiär för Dödspatrullen.  Dramatenchefen Marie-Louise Ekmans uppgörelse med hemtjänsten.  På scenen står bl.a. veteranerna Marie Göransson, Örjan Ramberg och Lil Terselius.

Detta är Richard III i Jonas Karlssons gestalt. Foto: Roger Stenberg

20 februari kommer Hjalmar Söderbergs Gertrud i regi av John Caird med Anna Björk, Jonas Malmsjö, Magnus Ehrner och Mia Benson. Det handlar om köttets lust och själens obotliga ensamhet i detta spel om kärlekens omöjlighet.

27 februari är det storpremiär på Shakespearens Richard III. Jonas Karlsson spelar den blodtörstige maktgalning som blev den siste kungen av huset York. I övriga roller finns bl.a. Ingela Olsson, Torkel Pettersson, Björn Granath och Gunilla Nyroos.

Vårens sista Dramatenpremiär sker 6 mars med Anja Hillings Svarta djuret sorg om en campingutflykt som kompliceras av att en skogsbrand bryter ut. Med bl.a. Thomas Hansson och Sofia Pekkari.

Lars Norén jubilerar
Lars Norén, poet och dramatiker.

Inför Lars Noréns 70-årsdag spelar Stockholms stadsteater två verk av honom. Den 11 januari kommer Nattvarden om välfärdsstaten och den generation som trodde att materiellt välstånd var synonymt med lycka. Med Kajsa Ernst, Lennart Jähklel, Samuel Fröler och Anja Lundqvist.

Den 9 maj är det dags för Från Syrener; Snö till Hjärta i hjärta. En föreställning som helt bygger på Noréns poesi.

Spännande blir att se vad regissören Michaela Granit förmår att göra med dramatiseringen av Åsa Lindeborgs mångomtalade Mig äger ingen. Det handlar alltså om ett barns uppväxt hos en far som dricker mer än vad som är nyttigt. Premiär den 21 februari.

En höjdare med Jules Verne
Jörgen Thorsson (Macbeth) och Sofia Ledarp (Lady Macbeth) i Stockholms stadsteaters ”Macbeth”. Foto: Petra Hellberg.

Vårens storslagna höjdare blir väl dramatiseringen av Jules Vernes En världsomsegling under havet i regi av Carolina Frände. Den spelas på scenen i Skärholmen och har urpremiär 1 februari.

Dessutom spelas Kvällarna med Kerstin av Åsa Mattsson. Pjäsen bygger på en intervjubok med Kerstin Thorvall och Bert Brechts Galileis liv med Leif André i titelrollen.

Dessutom ges Shakespeares Macbeth om uppkomlingen som mördar och kommer över riket. I titelrollen Jörgen Thorsson och som Lady Macbeth ses den vanligtvis blida Sofia Ledarp.

Mera Mozart - och singel med Wolff

Operan fortsätter att spela Mozart. På våren är det den eviga Trollflöjten och 15 mars är det premiär på operan om den maniske förföraren Don Giovanni. Innan dess, i januari, är det nypremiär på Andrea Chenier av Giordano och 1 februari har också Verdis Stiffelio nypremiär. Intressant blir Rickard Wolffs enda föreställning av Här och nu den 8 februari. Men med tanke på Wolffs popularitet skall det mycken tur till att få biljett.

Jeannette Diaz-Barboza i Nötknäpparen på Operan. Foto: Alexander Kenney.

Kungliga baletten spelar Nötknäpparen fram till 11 januari,  24 januari är det urpremiär på Jo Strömgrens och Örjan Anderssons emotsedda balett The Emperor. I övrigt har balettklassikern Onegin nypremiär 21 februari. Med koreografi av John Cranco efter Alexander Pusjkins Eugen Onegin till Pjotr Tjajkovskijs musik.

Galenskaparna och musikaler

Under våren, fram till 29 mars, spelar Oscarsteatern After Shaves och Galenskaparnas 30-årsfesten där trettio års succéer presenteras med ett nummer från vart och ett av de 30 åren allt i original: manus, scenografi och kläder (som fortfarande sitter förvånande bra). Här blandas sketcher och tänkvärda prator med parodier, satir, trolleri och rätt tramsig humor. Det må vara svårt att få biljetter, men gör ett försök.

På China spelas dansmusikalen Flashdance med bl.a. Hanna Lindblad, Rennie Mirro, Karl Dyall och Siw Malmkvist och Linus Wahlgren. Det bli något det, premiär 30 januari.

Maxim, har flyttat sin megasuccé Trollkarlen från Oz från den lilla teatern på Karlaplan till Globen annexet med nypremiär 7 mars.

På Göta Lejon spelas också i vår musikalen Priscilla. Queen of the Desert  med bl.a. Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren och Mikael Tornving.

Världsklass i Göteborg
Kerstin Avenmo sjunger Euridike. Foto: Peter Knutson

Den som är på resa västerut kan kolla in vad som ges i Göteborg:

På GöteborgsOperan är det premiär 8 februari på Glucks Orfeus och Euridike om musikens makt och kärlekens förödande ögonblick. Gluck skrev rollen Orfeus för en soprankastrat, men det är ont om dem i dag så nu sjungs Orfeus av mezzosopranen Katarina Karnéus och Euridike av koloratursopranen Kerstin Avemo. Mia Karlsson gör rollen som Amor. Det är världsklass.

Succén La cage aux folles spelas till den 28 februari. Missa den inte. Dessutom spelas Donizettis romantiska komedi i cirkusmiljö Kärleksdrycken. Där berättas vad som sker när en skojare kommer till en liten stad (av t.ex. Kumlas storlek) med väskan full av undergörande mediciner, samtidigt som det anländer en cirkus. Komplikationerna är underhållande.

Göteborgs stadsteater sätter under våren upp Elfride Jelinecks Faust och Faustin och Arthur Miller sorgespel om Willy Lomans undergång i den amerikanska framgångsdrömmen - En handelsresandes död har lika stor genomslagskraft nu som vid urpremiären 1949.

Se- och hörvärt i Malmö

Malmö Opera startar säsongen den 6 februari med ett nerslag på Kit Cat Club i mellankrigstidens Berlin. Malmö Operas uppsättning av Cabaret med bl.a. Linda Larsson och Sara Jangfeldt lovar att bli mycket sevärd. Premiär 6 februari, dagen efter, 7 februari, är det redan dags för den psykologiska thrillern Rebecca som bygger på Daphne du Mauriers kända roman. Här spelar Nanne Grönvall huvudrollen. Ja, just den Nanne Grönvall.

Säsongens sista premiär på Malmö Opera är Puccinis Bohéme 22 mars. Det är alltid en njutning att ta del av konstnärernas bohemiska liv i Paris.

Den som drar ner mot Malmö kan också passa på att kolla in Arlövsrevyn med Sven Melander och Jennie Rosengren och en mängd andra artister. Det som började för 20 år sedan som en lokalrevy i Malmöförorten Arlöv är numera en etablerad nöjesmaskin av hög kvalitet.

2014-01-06 22:37
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.