Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Uppsalamaffian på scen
en tveksam historia

Uppsala stadsteater låter nu en bit av Uppsalas kriminella samtidshistoria spelas upp i pjäsen "Tjock-Steffe". Det är en historia om Stefan Eriksson, gemenligen och orättvist kallad Tjock Steffe, som var ledare för den lokala s.k. Uppsalamaffian på 1990-talet. Rättvisan var honom i hälarna och han dömdes 1994 till ett långt fängelsestraff för bland annat misshandel och grova bedrägerier.

Pjäsen utspelas i nutid i ett väntrum där Steffe väntar på resultatet av ännu en rättegång. Medan han väntar tänker han tillbaka på sitt liv. Han rekapitulerar sin kriminella karriär från fiffel i 20-årsåldern till "Uppsalamaffian". Efter det långa fängelsestraffet gör han comeback som direktör för spelbolaget Gizmondo som skulle tillverka spelkonsoller och ett tag var Gizmondo värderat till över 15 miljarder kronor(!) och långt innan produkten fanns att köpa levde ledningen lyxliv i London. Men när en kvällstidning avslöjar Tjock-Steffes inblandning rasar aktien. På några månader sjönk aktien från 33 dollar till 3 cent (!). Miljardkraschen var ett faktum.

Kraschen hade nog kommit ändå. Stefan hade ju ingen som helst erfarenhet av att leda ett företag. Nu flydde han till USA, men där gick det inte bättre: han kraschade en sjumiljoners Ferrari i Kalifornien och dömdes 2006 till 3 års fängelse.

Därefter återkom Stefan till Sverige och fortsatte att ha täta kontakter med rättsväsendet.

Martin Lindberg som skrivit och regisserat föreställningen försöker att redovisa så mycket som möjligt av de faktiska händelserna, men det kostar den konstnärliga fördjupningen. De fem skådespelarna delar på huvudrollen och visar upp olika sidor av Stefan. De gör det bästa av den endimensionella texten. Martin Lindberg  har inte förmått göra ett verkligt intressant porträtt av Stefan Eriksson. Denne, som fortfarande bor i Uppsala, var före premiären kritisk till bli avporträtterad på scen. Efter premiären har han inte uttalat sig.

I ”Tjock-Steffe” gör Lindberg några halvhjärtade försök till förklaring varför det gick som det gick: en barndom, där den kriminelle suputen till farsa försvinner och där mamman lämnar sonen till mormor och morfar. Stefan blir ett mobbningoffer. Men det räcker inte för ett trovärdigt porträtt av en fräck skurk.

En annan vinkel som Lindberg prövar är hur gränsen mellan affärsvärldens kreativa entreprenör och den kriminella världen kan te sig för en som agerar i de båda världarna. Men det utvecklas aldrig. Allting drunknar i en rätt tveksam faktaredovisning.


Scen: Uppsala stadsteater. Pjäs: Tjock-Steffe. Manus och regi: Martin Lindberg. Scenografi och kostym: Ulla Kassius. Medverkande: Ulrik Ellemark, Åsa Forsblad Morisse, Tobias Hjelm, Mathias Olsson, Peshang Rad.


2015-02-28 23:10
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.