Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

”Svarta djuret sorg”, Dramaten

Mysig picknick blir brinnade helvete

Foto: Sören Vilks

”Svarta djuret sorg” av den tyska författaren Anja Hilling är en suggestivt obehaglig katastrofpjäs om en förödande skogbrand.


Foto: Sören Vilks
Bild 1: Thomas Hanzon, Sofia Pekkari, Tanja Lorentzon, Adam Pålsson, Douglas Johansson och Erik Ehn.
Bild 2: Thomas Hanzon, Tanja Lorentzon, Douglas Johansson och Adam Pålsson.,
Bild 3. Sofia Pekkari.
Bild 4:
 

Pjäsen handlar om tre medelklasspar som tillsammans med en tretton månaders barn ger sig ut i skogen för en natts camping. De lämnar staden för att möta den rena naturen och övernatta under bar himmel. Det är stekhett och har inte regnat på över en månad. Då är det inte läge att grilla. Det gör de givetvis. De skall ju picknicka.

Gruppen består av en arkitekt, hans flickvän som är modell, hans före detta fru är där med ny kärlek, en popsångare. Och så ett manligt par, den ene chef för en modellagentur, den andre konstnär av obestämt slag. Gruppen verkar inte ha några djupare relationer till varandra. De skall bara mysa i en natt ute i naturen. Men myset förvandlar skogen till ett brinnande inferno.

Thomas Hanzon, Sofia Pekkari, Adam Pålsson, Tanja Lorentzon, Erik Ehn och Douglas Johansson. Foto: Sören Vilks

Pjäsen börjar som en lättare relationspjäs för att plötsligt förvandlas till en katastrof med plågsammma detaljer hur elden förtär och lemlästar personerna för att sluta med att beskriva hur branden förändrat dem, fysiskt och psykiskt, för alltid. En förlorar armen, den unga modern och spädbarnet dör, alla andra skadas i själen. ”Svarta djuret sorg” är ingen pjäs med lyckligt slut. Den är ett spel om hur några människor traumatiseras.

Det är lätt att övertolka pjäsen och se den som civilationskritik eller en föraning om den kommande miljöapokalypsen. Som om naturen hämnas. Men ändå det handlar om sex medelålders människor vars skogspicknick slutar i katastrof.

Formen är distanserad och på Dramatens lilla scen blir ensemblen sex röster snarare än personer. Skeendet återberättas men gestaltas inte och skådespelare blir märkligt anonyma och okända för publiken. Pjäsen avslutas med hu de överlevande, mer eller mindre misslyckat, bearbetar sina trauman.

Magdalena Åbergs minimalistiska scenrum består av ett sluttande spegelgolv som fungerar som en projektionsduk som speglar eldhavet. Med Ellen Ruges suggestiva ljussättning är publiken mitt inne i elden.

Men en katastrofens katharsis uppstår aldrig. Alltså den rening som det innebär att först bli upprörd över tragedin för att därefter bli befriad från dessa känslor. Här finns fruktan kvar långt efter det pjäsen är slut.


Pjäs: Svarta djuret sorg Scen: Dramaten, lilla scenen Text: Anja Hilling Översättning: Magnus Lindman Regi: Tobiad Theorell Sceografi och kostym: Magdalena Åberg Ljus: Ellen Ruge
Video: Hobi Jarne, Nils Fridén och Velourfilm Medverkande: Sofia Pekkari, Thomas Hanzon, Douglas Johansson, Tanja Lorentzon, Erik Ehn, Adam Pålsson, Sten-Johan Hedman, Eva Millberg


2014-03-28 1:27
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.