Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Svansjön på Operan

Baletternas balett
koreograferad av Mats Ek

Pjotr Tjajkovskijs balettmusik ”Svansjön” som, kanske med rätta, kallas ”Baletternas balett” hade urpremiär 1877 i Moskva med då rätt frostigt mottagande. Men snart nog insåg kritiker och publik verkets konstnärliga värde och nu ingår den standardrepertoaren.

Mats Ek koreograferade 1987 en nyskapande androgyn könsöverskridande ”Svansjön” för Cullbergbaletten. Dess tema är frigörelse, kärlek och livsval och alla rollerna har en möjlighet till förvandling och utveckling. Det är den som nu spelas på Operan, men nu är den inte lika sensationell och omstörtande som då den var ny. Men det är fortfarnde en fantastisk spännade och vacker balett.

Storyn handlar om en prins som söker den ideala kärleken, bortom de krav han ställs inför som makthavare..

Mot den ädle prinsen står den onde baron Rothbart som är beredd att krossa alla som står i hans väg. Närmast i förbigående och av oklara skäl förtrollar han unga kvinnor till svanar som sedan får simma omkring i en liten sjö – alltså ”svansjön”. En av de förtrollade är Odette som prinsen råkat få syn på och han drabbas av omedelbar kärlek. Odette kan bara befrias från sin svanhamn genom trogen kärlek. I svanarnas sjö finns Odettes motsats, den svarta svanen Odile. Det här är en tvåkönad värld: svanflocken består av både kvinnor och män.

Clyde Emmauel Archer som dansar prinsen är tekniskt briljant, men känns litet sval. Det är som om det aldrig bränner till ordentligt mellan prinsen och Odette/Odile. Prinsen är en lätt frånvarande grubblare som inte låter sig lockas av demimonder, som faktiskt inte heller är särskilt lockande. Efter en rätt misslyckad utflykt i världen flyr Prinsen tillbaka till sin svansjö.

Dubbelrollen som Odette/Odile dansas av Gina Tse som visar både skörhet och säker teknik. Hennes Odette är skygg och osäker på sig själv och på världen. Odile, som uppmanas av sin far att spela förförisk, förkroppsligar den romantiska kvinnan i sin sårbarhet. I Gina Tses tolkning får både Odette och Odile en avväpnande tvetydighet som balanserar deras olika karaktärer.

Oscar Salomonsson är inte alltför hotfull som den onde Rothbart snarare är han en gubbe som lockar naivt godtrogna med godis. Salomonsson balanserar väl det komiska i rollen.

I ensemblen märks Mariko Kida, Danielle Rosengren och Emily Slawski som narrar, medan Dawid Kupinski och Daniel Goldsmith är utmärkta kavaljerer liksom Sarah-Jane Medley som den luftburna Presenten.

Till slut gifter sig Prinsen med den sedliga Odette och tvetydigheten fortsätter när det är Trollkarlen som håller i brudslöjan. I smyg lockar Odile med löften om häftigt sex. Och Prinsen får kanske svårt att välja.

Kungliga baletten visar här upp en fulländat vältajmad enhetligt. Det handlar alltså om de stora och närmast övermäktiga känslorna som drabbar också publiken. Hettan når ut i salongen. Dirigenten Jonathan Darlington leder Hovkapellet som understöder och fördjupar dansens estetiska credo.

Marie-Louise Ekman har skapat en scenografi som är precist anpassad till balettens stämning med bl.a. en anselig hög svanbajs som står vid scenkanten.


Scen: Operan. Balett: Svansjön. Musik: Pjotr Tjajkovskij. Koreografi: Mats Ek. Scenografi och kostym: Marie-Louise Ekman assisterad av Peder Freiij. Ljus: Erik Berglund. Dirigent: Jonathan Darlington. Dansare: Clyde Emmanuel Archer, Gina Tse, Daria Ivanova, Sarah- Jane Medley, Oscar Salomonsson, Mariko Kida, Danielle Rosengren, Emily Slawski, David Kupinski, Daniel Goldsmith. Kungliga baletten. Hovkapellet. Klarinettsolo: Staffan Mårtensson. Cellosolo: Erik Wahlgren. Speltid ca 2 tim. 20 min.


2015-11-11 0:08
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.