Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Pelikanen, Strindbergs Intima teater

Dysfunktionell familj från
melodram till undergång


När August Strindberg öppnade sin Intima Teater vid Norra Bantorget i Stockholm den 26 november 1907 var premiärföreställningen hans kammarspel ”Pelikanen”. Historien är förfärlig, om en mor som låtit barnen svälta, plågat pigan, och föraktat maken.

Till grund för Strindbergs pjäs ligger myten om pelikanmamman som hackar blod ur sig själv för att ge åt sina barn. Men det är inte lätt att koppla samman pelikanmyten med pjäsen som är en av Strindbergs många uppgörelser med kvinnovampyrerna som sätter sig själva i första rummet.

Nå, kritiken mot Strindbergs drama var blandad, någon ansåg att pjäsen till stor del var ”ett samtal mellan icke normala personer”, andra såg bortom dialogens prat om mat och ved och såg en dysfunktionell familj som spelade med i ett drama om förvriden moderskärlek där begär, habegär, maktbegär och minst sex leder till familjens undergång. Ondskan är en dröm i drömmen – skriver Strindberg.

När nu ”Pelikanen” än en gång spelas på Strindbergs Intima Teater har regissören Richard Turpin låtit familjedramat utvecklas till en vild övning i sex och våld. Han låter intrigens föräldrasvek kokas ner till en historia om mat och pengar.


Spelet försiggår i ett sorgehus där den döde just burits ut och det luktar av granris och karbol. För de efterlevande blandas strunt med livsavgörande beslut. Dottern är nygift med Axel som svärmodern hämningslöst stöter på, eller om det är Axel som är drivande i deras erotiska spel.

Sara Turpin är utmärkt som modern, en inte helt ung kvinna och nu helt centrerad på sig själv och sina begär – som maken uppenbarligen inte kunnat tillfredsställa. Iförd svart läderklänning finns inte mycket till moderlighet men desto mer av erotisk besatthet.

Mellan henne och mågen, Axel, pågår ett spel som bägge lever fullt ut. Moderns och Axels kamp blir under spelets gång allt våldsammare och slutar först när huset antänds och elden förtär dem. Symbolladdat så det förslår.

Mårten Svedberg gör Axel som en testosteronstinn hunk. Barnen, Happy Jankell och Alfred Tobiasson är bleka och handikappade, både av brist på näringsrik mat och på kärlek. Han beter sig som en trotsigt uppkäftig tonåring och hon är en docka som stannat i barnkammaren trots att hon är nygift.

De vuxna barnens trauma kommmer sig inte av brist på kärlek utan mer substantiellt på näringsbrist. I en scen sitter de vid ett långt matsalsbord och tuggar mekaniskt på resterna efter moderns kärleksmåltid – bladen från en ros. Scenen går inte att missförstå.

Skådespelarna är utmärkta och låter spelet pendla mellan absurditeter och en melodram som på ögonblicket kan förvandlas till en övererotiskt sexuell fars som då blir underhållande på ett oväntat sätt.


Scen: Strindbergs Intima teater. Pjäs: Pelikanen. Författare: August Strindberg. Regi: Richard Turpin. Scenografi: Sören Brunes. Kostym: Ulrika van Gelder. Musik/Ljudbild: Henrik Lörstad. Medverkande: Sara Turpin, Mårten Svedberg, Happy Jankell, Alfred Tobiasson.


2015-10-14 23:37
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.