Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fredriksdalsteatern

Pang i bygget
komisk fullträff

Huvudrollerna i Pang i Bygget i en laddad scen. Foto: Mikael Lindell Bohlin

I sommar sätter Eva Rydberg upp "Pang i bygget" på sin Fredriksdalsteater i Helsingborg. Det är alltså TV-serien "Fawlty Towers" (i svensk TV kallad "Pang i bygget") som nu blivit teater.

Regissören Anders Albien har gjort en bra och rolig översättning och behållit tid och rum. Alltså utspelas pjäsen i engelska Torquay 1975 och rollerna har kvar sina engelska originalnamn.

"Fawlty Towers" blev en kultserie på 1970-talet trots att det bara spelades in tolv avsnitt: sex 1975 och sex 1979. Tre av dem ingår i pjäsen: Den döva damen, Manuels råtta och De tyska gästerna.

Adde Malmberg som Basil har total tajming...
...liksom Eva Rydberg som den sylvassa Sybil.
Kalle Rydberg som Manuel får ett sammanbrott - och ett genombrott. Foton: Mikael Lindell Bohlin

Det handlar alltså om hotellet Fawlty Towers där ägaren Basil Fawlty härskar. Han är neurotiskt överspänd, oberäknelig, dryg, nedlåtande, oförskämd och inte så sällan fullkomligt galen. Dessutom är han hunsad av sin vasstungade hustru Sybil. Sedan länge är det verbala giftigheter som dominerar i det äktenskapliga samtalet. Till bilden hör också att hans liv förpestas av krångliga, krävande och kritiska hotellgäster. Särskilt mrs Richards klagar på allt som går att klaga på - och litet till.

Basil har "hjälp" av den välmenande men måttligt begåvade spanske kyparen Manuel och i receptionen huserar Polly. En ung dam som bidrar med den i sammanhanget så ovanliga egenskapen som sunt förnuft och lugn där eljest normaltillståndet är kaos.

Rollen som Basi är skapad av och för det komiska geniet John Cleese. På Fredriksdal är Adde Malmberg utmärkt i rollen. Med total tajming levererar han Basils sarkasmer och oförskämdheter mot anställda och gäster. Han är väl matchad av Eva Rydberg som sätter Sybils elakheter med elegant och perfekt precision.

Kalle Rydberg får ett komiskt genombrott som den katalanske kyparen Manuel utrustad med en allmänt god vilja att vara till lags. Men hans goda intentioner slår oftast fel. Manuel kämpar förgäves med språket. Särskilt svårt är det för honom att förstå vad det innebär att kallas för "ålahuvud". Det är f.ö. också en svårförklarad förolämpning för de flesta icke-skåningar.

Birgitta Rydbergs Polly ser till att det blir någon slags vett och sans på hotellet. Hon rör inte en min när Basil går an som värst. Ewa Roos är en fullträff som en döv och mycket missnöjd hotellgäst. Hennes hörselproblem blir inte direkt bättre av att hon stänger av hörapparaten för att spara batterierna.

I periferin glänser Fredrik Dolk som en överambitiös häsovårdsinspektör på jakt efter kökets mindre smakfulla ingredienser och Håkan Mohede som en senil major på hotellet som visserligen minns efter ett tag - men minns fel.

Nödvändiga för hotellet och Basil - men inte för handlingen - är hotellgästerna miss Gatsby (Siw Erixon), mrs Tibbs (Lotta Thorell) och mr Macintosh (Mikael Ahlberg). De bidrar till att göra hotellet befolkat av osannolikt sannolika gäster.

 

Pjäsen går upp i ett galet crescendo när Basil under en brandövning blir förbannad på hotellgäster som springer ut innan han gett signalen. Till sist går allt fel när en grupp tyska turisterna checkar in. "Nämn inte kriget” förmanar Basil för att genast dra av en hårresande rad förolämpande nazi-ordvitsar.

"Pang i bygget" är en komisk fullträff. Det finns många höjdare under åren bland Fredriksdals uppsättningar, "Pang i bygget" är en av dem. Dessutom bidrar teaterns miljö till en komplett teaterupplevelse.

2014-07-25 19:42
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.