Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Sthigs Sommartips om opera

En helkväll på Läckö slott

Sofie Asplund som Titania en stund efter föreställningen. Ännu en konstnärlig seger för Sofie, anser vår  recensent. Foto: Kerstin Ramdén

På Läckö slott spelas i sommar Benjamin Brittens opera ”En midsommarnattsdröm” som givetvis bygger på William Shakespeares sagospel från 1594. Det är en underhållande och mycket sevärd föreställning med utmärkta sångare som agerar i samklang med musik, koreografi, scenografi och dräkter i en lättflytande nyöversättning av Catarina Gnosspelius. Det är en helkväll på slottet.

Spelet sker på borggården som blir en skog utan att regissören Åsa Melldahl behövt använda ett enda träd som kuliss. Men det dräller av skogsväsen, atenare och hantverkare som av olika anledningar är i skogen.

Skogens väsen och knytt har bekymmer: Älvkungen Oberon är osams med sin älvdrottning Titania. För att sätta henne på plats anlitar Oberon den beskäftigt hjälpsamme alfen Puck som har en hög uppfattning om sin egen förträfflighet.

Skogen blir också en plats för förväxlingar och svartsjuka när två unga par kommer dit för att ordna upp sina relationer. Hermia vill gifta sig med Lysander och inte med Demetrius, som hennes far bestämt. Hermias väninna Helena vill ha Demetrius, men han är tänd på Hermia. På natten flyr Hermia och Lysander till skogs förföljda av Demetrius som är jagad av den mycket kärlekstörstande Helena.

Oberon ser deras problem och ger Puck order att ordna till det. När ungdomarna blir trötta och lägger sig att sova skakar Puck litet magiskt frömjöl i de sovandes ögon. Resultatet blir passionerad förälskelse i den förste han eller hon får syn på vid uppvaknandet. Fiffigt, men inte särskilt praktiskt eftersom Puck genom ett mindre misstag förblindar fel pojke med kärlek till rätt flicka.

Till skogen kommer också ett amatörteatersällskap för att repetera den tragiska historien om ”Pyramus och Thisbe” som de skall uppföra vid ett stundande lyxbröllop i det atenska hovet.

Oberon som härskar över skog och drömmar spelas lysande av countertenoren Daniel Carlsson iklädd en färgrik kostym, häftiga platåskor och med rörelser som har drag av det japanska no-spelet.

Titania görs av Sofie Asplund som blir allt säkrare i sitt agerande och kopplat till hennes formidabla koloratur så blir Titania ännu en konstnärlig seger för Sofie. Dessutom har hon de sötaste små älvor i släptåg.

Michael Jonsson gör Puck till en beskäftig och lätt anarkistisk figur som vill så väl men det blir så fel. Men man vet inte om han gör sitt bästa, eller skojar med människorna. Sanna Gibbs som den trånande Helena och Josefine Anderssons målmedvetna Hermia kastas mellan hopp och förtvivlan när deras ivriga men förvirrade friare Lysander (Martin Vanberg) och Demetrius (Jens Perssons) har noll koll på vem som älskar vem.

Skådespelet i skådespelet domineras av Jens Malmkvist som gör den ivrige amatörskådespelaren Botten – en man med en överdriven uppfattning om sin egen förmåga som skådis. Botten spelar – till sin egen förtjusning – en viktig roll i grälet mellan Oberon och Titania. Puck förvandlar nämligen Botton till en potent åsna som Titania blir vanvettigt passionerat förälskad i. Asplunds underbara och glittrande koloraturer blir allt sensuellare i mötet med Botten/åsnan.

Alldeles före slutet ordnar en av amatörskådisarna en alldeles egen nakenchock till publikens förvåning och skratt.

Förresten: Har man aldrig sett ett lejon i glittertrikå, så har man chansen på Läckö!

Att det blir så bra beror mycket på att dirigenten Simon Phipps ser till att orkestern håller uppe föreställningens tempo. ”En midsommarnattsdröm” spelas på Läckö slott till och med 3 augusti.


Fakta om föreställningen:

Scen: Läckö slott 
Opera: En midsommarnattsdröm 
Musik: Benjamin Britten. Efter William Shakespeare

Översättning: Catarina Gnosspelius
 Regi: Åsa Melldahl
 Kostym: Marcus Olsson
 Mask: Angelica Ekeberg
Koreograf: Sara Larsson Fryxell
Dirigent: Simon Phipps


Medverkande: David Carlsson, Sofie Asplund, Michael Jonsson, Sanna Gibbs, Josefine Andersson, Martin Vanberg, Jens Persson, Lars Martinsson, Jens Malmkvist, Håkan Starkenberg, Jens Palmqvist, Oscar Quiding, Fredrik Samuelsson. Älvor: Julia Borg, Erika Blomberg, Agnes Duvander, Amada Karlsson, Linnéa Keihagen, Matilda Lifvergren, Rebecca Wallroth

Speltid ca 2 tim. 40 min.


2013-07-18 12:30
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.