Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Livet är en schlager, Cirkus

Att få vara sig själv
– tillsammans med andra

Candy Darling (Peter Jöback), Bosse (Johan Glans) och Mona (Helen Sjöholm) till6sammans med Kicki, Carola, Lena Ph och Anna Bok. Foto: Mats Bäcker.

Musikalen ”Livet är en schlager”, som nu spelas på Cirkus i Stockholm, bygger på filmen från 2000 med samma namn men har nu fått ett helt nytt manus av Jonas Gardell och Fredrik Kempe har skrivit en rad helt nya låtar. Kempes musik är en begåvad mix av vals, marsch, rock och några ballader med tydligt kabaréstuk.

Det här är en melodramatisk jukeboxmusikal om vårdbiträdet Mona Berglund och hennes man Bosse, hennes bror Candy Darling och David killen hon är assistent åt. Fyra relativt vanliga människor. Nåja, Candy är transa, David cp-skadad och Mona och Bosse schlagerfreaks som har gett sina fyra döttrar schlagerstjärnenamnen Kicki, Carola, Lena Ph och Anna Book.

Familjen lever ett stilla händelselöst liv i Skarpnäck tills Mona råkar höra en sång som David har skrivit. Hon snor den och skickar in den till Melodifestivalen. När den blir uttagen till finalen förändras Monas liv drastiskt i det hysteriskt uppskruvade medieskvalet som Melodifestivalen skapar. Hux flux blir hon en schlagerstjärna, omskriven och omsusad. Men hon har inte berättat att det är David som skrivit låten och avslöjas det blir hennes fall stort.

"Sabina" som spelas av Frida Westerdahl.  Foto: Mats Bäcker

”Livet är en schlager” är en nutidssaga om en människas längtan efter att få vara någon. Det är en banal historia som Gardell lyckats ge en god portion svärta, samhällskritik och, inte minst, kändissatir.

Manusförfattaren och regissören Jonas Gardell beskriver uppsättningen som en musikal om solidaritet. En del nummer är riktigt bra, men som helhet är det en märklig blandning med tvära kast mellan allvar och buskis. Att Gardell har både skrivit texten och regisserat är inte helt lyckat. De tvära kasten mellan skoj och allvar fungerar inte och de tre timmarna gör föreställningen överlång med flera logörer, men dess emellan är det bra och rent av gripande. För att skall få den skärpa som den har potential till behövs en ordentlig förkortning.

Den prisade scenografen Anna Asp har skapat en nästan realistisk vision av kvarteren runt t-banan i Skarpnäck och en vanlig medelklassfamiljs lägenhet.

Huvudpersonen vårdbiträdet Mona Berglund, personlig assistent åt den cp-skadade David görs övertygande av Helen Sjöholm som har den rätta känslan för livet i schlagerkarusellen. David spelas av Jonas Helgesson som själv har en cp-skada, vilket ger en extra dimension till rollen och till Monas svek mot David. Det handlar då inte om att tycka synd om David utan om allmänmänsklig anständighet.

Peter Jöback gör en mycket bra prestation som transan Candy Darling vars roll egentligen är en deltagande berättarroll. Redan i första akten drabbas Candy av hatbrott från några äckel.

Johan Glans gör ett rörande porträtt av Monas man Bosse, en looser som verkar lida av witzelsucht, dvs. en patologisk vilja att i tid och otid vitsa, framföra opassande skämt och att berätta poänglösa historier. Ja, så är det.

Frida Westerdahl gör en strålande parodi på en schlagersångerska (Sabina) som ser sin stjärnstatus hotad, och som inte gillar det.

”Livet är en schlager” är, trots några små invändningar, en maffig och sevärd föreställning på Cirkus.


Teater: Cirkus, Stockholm.´Musikal: Livet är en schlager. Text: Jonas Gardell. Musik: Fredrik Kempe. Regi: Jonas Gardell. Koreografi: Roger Lybeck. Scenografi: Anna Asp. Kostymdesign: Christer Lindarw. Mask och peruk: Linda Kebbon. Musikalisk ledning: Martin Östergren. Medverkande: Helen Sjöholm, Peter Jöback, Jonas Helgesson, Johan Glans, Måns Möller, Katarina Ewerlöf, My Holmsten och Frida Westerdahl m.fl. Spelas t.om. 21 december. Speltid ca 3 tim.


2014-09-22 22:47
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.