Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Erik den heliges
vilorum öppnat

Eriks kranium och begravningskronan.

I slutet av 1100-talet var Erik Jedvardsson kung i det som skulle bli Sverige. Vid en gudstjänst i Uppsala den 18 maj 1160 överfölls han av danska trupper och dödades av den danske prinsen Magnus Henriksson och hans soldater

Efter Eriks död skedde det mirakel vid hans grav, bl.a. blev sjuka människor som bad vid graven friska. Enligt legenden sprang en källa fram på den plats där Erik blev dödad. Myten växte och han blev Sveriges nationalhelgon som Erik den helige.

Erik den helige som han är avbildad i Uppsala domkyrka

Personen Erik Jedvardsson försvinner in i historiens mörker och myter. Han nämns inte i några samtida källor, men i några dokument från slutet av 1100-talet och början av 1200-talet nämns han dock som tidigare kung. Den viktigaste informationen om Erik är hans helgonlegend, men helgonlegender är nu en gång för alla mycket opålitliga som historiska källor. I all synnerhet som Erikslegenden skrevs i slutet av 1200-talet från en äldre förlaga. Legenden berättar att Erik var en djupt kristen kung som byggde kyrkor och organiserade det religiösa livet och att han tillsammans med biskop Henrik deltog i ett korståg till Finland.

Erik den helige har varit död i 854 år och hans kvarlevor har vilat i Uppsala domkyrka sedan 1273, d.v.s. så länge den funnits. I ett stort forskningsprojekt skall nu Eriks kvarlevor undersökas. Med hjälp av röntgen, dna-analyser och isotopundersökningar ska forskarna få mer kunskap om den medeltida kungen. En av de frågor forskarna vill ha svar på är Eriks ursprung. Det har sagts att han hade engelskt påbrå och kanske kan man nu komma svaret närmare.

Erik den heliges relikskrin, det tredje i ordningen. Det första blev förmodligen utnött av att bäras i årliga processioner. Det andra skrinet från 1435, liknande en gotisk kyrka i miniatyr i guld och ädla stenar. Johan III lät frakta bort och smälta ned skrinet 1573 av ekonomiska skäl. Som en försoningsgest lät dock Johan göra det nuvarande skrinet av 34 kg förgyllt silver.

Därför öppnades relikskrinet med Eriks kvarlevor den 23 april inför ett stort uppbåd av press och särskilt inbjudna. Det är inte ofta relikskrinet öppnas, senast var det år 2000. Inför öppnandet berättade domprost Annica Anderbrant om kyrkans roll, att i drygt 800 år förvalta ett viktigt kulturarv och påminde de närvarande att vara respektfulla inför kvarlevorna.

När skrinet öppnades visade det sig att det välbevarde kraniet låg insvept i linnedukar. Vid sidan låg också Eriks begravningskrona som är Sveriges äldsta kungakrona. Den är gjord i förgylld koppar med infattade stenar av glas, inte särskilt dyrbart kan det tyckas, men det var ju aldrig meningen att den skulle visas upp för allmänheten. Dess plats var i Eriks grav, men tydligen hade den innan den lades ner i graven tillsammans med Erik varit föremål för någon form av kulthandligar. Kronan skall nu konserveras och kommer för första gången att visas för allmänheten i utställningen ”Himlen är här” som pågår 18 juni till 16 november och är en del av Uppsalas 850-årsjubileum som biskopssäte.

Utställningen kommer att visa unika konstskatter från 1 000 år. Den äldsta är ett uppståndelseägg i keramik från 1000-talet och den yngsta konsten skapas just nu av nutida konstnärer.

Sabine Sten, ledare för den vetenskapliga undersökningen, höll varsamt upp kraniet medan domkyrkokaplan Lars Åstrand visade upp begravningskronan.

- Det är en mycket ovanlig och märklig känsla. Det är inte ofta vi öppnar skrinet så med tanke på betydelsen av föremålet i det och historien är det fantastiskt att få vara med, sade Åstrand.

2014-05-04 13:35
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.