Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

De 39 stegen på Intiman

Häftig fars i Hitchcocks fotspår


Cecilia Forss, Morgan Alling, Peter Dalle och Robin Stegmar. Teaterfoto: Mats Bäcker

Den brittiske författaren John Buchan skrev 1915 en roman som på svenska fick titeln ”De 39 trappstegen”. Det var den första romanen i en serie om den coole kanadensaren Richard Hannay. 1935 gjorde Alfred Hitchcock filmen ”De 39 stegen” som är en brant omarbetning av romanen.

För några år sedan blev filmen en musikal som framgångsrikt spelats bl.a. i New York och London där den spelats sedan 2006. Nu har den kommit till Intiman i Stockholm.

”De 39 stegen” är en rasande fars där fyra skådespelare – Peter Dalle, Morgan Alling, Cecilia Forss och Robin Stegmar – tillsammans gör över 130 roller(!). Allt från spioner och poliser till mjölkbud, barn, föremål och får(!). Otroligt men sant.

Föreställningen har flera referenser till andra Hitchcock­filmer t.ex. ”En dam försvinner”, ”Fåglarna” och ”Psycho”.
Det är snabba rollbyten och ett vansinnigt tempo när publiken får hela den förvirrade historien uppspelad filmscen för filmscen. Det är mycket underhållande och inbjuder till överspel.

Historien handlar om hur kanadensaren Richard Hannays Londonbesök 1935 urartar till en hysterisk jakt på en utländsk (läs ”tysk”) spionorganisation – De 39 stegen. Det börjar med att Richard går på en kabaré och möter där den mystiska Annabella som övertalar honom att ta med henne hem. Det visar sig att hon är en agent som är De 39 stegen på spåren. Det visar sig vara ödesdigt – hon får raskt en kniv i ryggen och Richard blir misstänkt för mordet och jagas både av polisen och de tyska spionerna.

Den vilda jakten leder till Skottland där han försöker hålla sig undan polisen och hitta spionerna.

Morgan Alling, Peter Dalle och Robin Stegmar åker tåg.

Robin Stegmar spelar den piprökande och lätt uttråkade Richard Hannay som blir piggare ju längre jakten håller på. Stegmar verkligen frossar i att vara den stilige hjälten. Ceclia Forss är bra som mystisk agent, bondhustru i Skottland och till slut en litet ovillig hjältinna. Hennes timing i farsens lybyrinter är exakt och hon missar inga tillfällen till överspel.

Cecilia Forss

Peter Dalle och Morgan Alling gör alla andra roller. Dalle är än mordisk skurk än jovialisk skottte medan Alling odlar sin fysiska komik till det yttersta med höjdpunkten i den viktiga slutscen på en kabaret där ”minnesmästaren” försatt sig i trans och avslöjar de 39 stegen. I Morgan Allings version blir det en hystriskt snabb applådknipande uppräkning av hemligheter om den tysta flygmotor som fienden, dvs de slemma tyska agenterna (också Dalle och Alling), vill ha tag i.  

Det går undan på scenen och ibland verkar scenteknikerna inte hinna med: dimman kommer inte fast den finns med i en replik, brasan tänds för sent och telefonen ringer inte när den ska. Metateater när den är som vildast med välrepeterade missar som drar in publiken i leken.

Scenografen Magdalena Åberg har fått med allt som behövs: ett dimmigt London, skotska hedar och en liten järnväg med tunnlar där det lilla loket puffar rök. Publiken fåt titta in i en vagn där skådespelarna hoppar omkring i takt med vagnens skakningar det är trångt och vinddraget häftig när fönstret öppnas.

Här finns inga djupsinnigheter bara en underhållande fars i högt tempo, som inte ger publiken tid för eftertanke. Då hotar intrigen att rasa samman. De 39 stegen är mycket underhållande. Den spelas på Intiman till 14 december.


Scen: Intiman, Stockholm Fars: De 39 stegen Text: Patrick Barlow Efter Alfred Hitchcoks film ”De 39 stegen” Översättning: Johan Schildt Regi: Emma Bucht Koreografi: Roine Söderlundh Kostym: Maria Felldin Mask: Nina Spjuth Ljus: Ellen Ruge Rörelseinstruktör: Rennie Mirro I rollerna: Robin Stegmar, Cecilia Forss, Peter Dalle, Morgan Alling Speltid ca 2 tim. 10 min.


2013-10-06 0:29
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.